Miért nem jönnek haza "határontúli magyarok"?
Romániában jobban élnek? Utazz már át egyszer, kérlek. El se hinnéd, hogy csak pár száz km-re jársz...
Ugyanez a tájékozatlanság-műveletlenség sugárzik a kérdésedből is. Amíg ilyen szinten állsz, inkább ne szólalj meg, csak szépen csendben figyelj.
Áh, átolvasva tényleg más az értelme. Bocs.
Talán igen, jöhetnének át, mert valóban jobb lehet itthon, mint betelepített cigányokkal meg románokkal egy faluban.. de azért tömegével nem lenne szerencsés, az rossz üzenet lenne. Erdély ugyanis magyarlakta, addig marad magyar föld, amíg a magyar emberek kitartanak ott, különben mérhetetlenül bekebelezik a románok, és bizony nagy kár lenne érte, mert meseszép táj és igazán kivételesen jó emberek lakják.
Szerintem aki más emberek életét tologatja vagy akarja tologatni a térképen, az mind rossz felé tolja a szekeret. Akár magyar, akár román, akár szerb, akár amerikai, akár palesztin, akár izraeli stb.
Teljesen mindegy, hogy mi az indok.
Jól gondold meg, kérdező, mit hordasz össze. Ha holnapután kineveznék Romániát Magyarországnak, te igyekeznél-e odaköltözni?
Egyébként te hol élsz, hogy "egy embert nem láttál, aki hazajött volona"? Jaahogy kamu provokáció, értem. Vagy nem töltötted még be a tizet. Más racionális magyarázatot nehéz elképzelni. Megvan. Esetleg gyopár fajta román/szlovák troll lehetsz még. Az magyarázná legjobban bemutatott "nézőpontot".
Kikről is beszélsz? Azokról akik elmentek (Amerikába, Ausztráliába,...) és nem jöttek vissza, vagy azokról akik nem mentek sehova, ott élnek ahol dédapáik és a határt tolták át a fejük fölött? Mert ezek hová is jönnének vagyis mennének "vissza"? és honnan?
Ha annó a románok nem mentek volna el Budapestről és a Duna lenne a Román határ, vagy a Tisza, akkor a Debreceniektől vagy a Pestiektől kérdeznéd hogy miért nem jönnek haza? Mert hogy szerinted az már úgyis román és nem érdemes foglalkozni vele?
De nagy az Isten állatkertje ☻.
Az általad belinkelt térképen szereplő Magyarországon is vannak olyan területek, amiken már többségben románok élnek, bár a negyvenes évekbeli viszonyokkal közel sem vagyok tökéletesen tisztában. Például Szatmárnémeti mellett rengeteg kis 100%-ban román falu van.
Nem tudom, mennyi magyart ismersz, aki ezeről a területekről költözött ide. Nekem a nagyszüleim és a dédszüleim menekültek át, amikor Ceausescu hatalomra került. És aki még él, annak még azóta is honvágya van.
Azért nem jönnek ide, amiért mások itthon maradnak jó ynelvtudással, ahelyett, hoyg kimennének Angliába vagy Németországba. Szeretik a hazájukat, ott nőttek fel, honvágyuk lenne, minden oda köti őket, és talán tenni is zeretnének érte valamit. Csak sajnálni tudlak, ha még soha nem éreztél így egy hellyel kapcsolatban is, ha ez a kérdés felmerül benned. Sajnálom, hogy leszóllak, de ez tényleg teljesen logikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!