Szerintetek milyen jelentéssel bír az a kifejezés, hogy “tör a motrok”?
Ha igen, hol hallottátok és milyen jelentéssel? (Én pl. Encsen, a feleségem Szakáldon.)
“Nahát fiam, csak tör a motrok!” (Csak nem hagyod abba, csak csinálod…) általában negatív felhangú rászólás egy gyerekre, aki valamit a szülei ellenkezése ellenére is tovább csinál.)
Sose hallottam még.
Ez milyen nyelv? Lóvári?
Ez valami szlovák beszólás lehet.
Életemben nem hallottam.
Hallottam már, Zemplén és Abaúj határán elő rokonságomtól: ahol "lepcsákot, bodagot, meg bobájkát" is sütnek.
Ebből én is szlovák hatásra tippelek.
Nemrég kérdezték itt, az "ül mint egy nora" kifejezést. Az is onnan ismerős.
1.-nek, igen, leírtam, amit én gondolok, de a kérdés nem ez volt, ha megnézed, hanem, hogy "szerintetek". Mert simán lehet más jelentése is, amit én nem ismerek, ezért érdekelne.
2.-nak, nem gondolnám lóvárinak, én (hasonlóan 5.-höz), szlovák befolyásra tippelek...
3.-nak, érdekelne az érvelésed is, ha már ilyen sommásan leírtad az álláspontodat... amúgy manapság már elég nehéz olyan szöveget írni, amiben nincs jövevényszó, csak megjegyzem.... ld: sommás... :)
4.-nek, 5-nek, igen, szerintem is valami szlovák lehet, csak gondoltam, hátha valaki többet tud erről.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Szerintem semmi köze a lóvárihoz.
Született miskolci vagyok (északmagyarországi felmenőkkel)és valamennyi említett kifejezést ismerem gyerekkoromból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!