A módszerem egyáltalán nem tudom hogy jó-e, mivel hozzám hasonlóan senki sem angolozik mint, s többen lehurrogták már. Most 11.es vagyok középiskolában, s amikor hazajövök bekapcsolom a BBC-t és több órán keresztül hallgatom (Sokszor estig.). Olyan szinten persze még nem állok hogy megértem, de azért elég sok mindent tanultam már onnan.(Kifejezések, kötőszavak a mondatok között, és sokszor van úgy hogy le tudom írni azt amit mond a tudósító, még ha nem is értem, akkor is szinte majdnem mindig tökéletesen. Sok időm nincsen arra hogy végig arra figyeljek, így tudat alatt figyelem csak javarészt. Hallgatás közbe persze angolozok folyamatosan, Nézek egy BBC-s kvízt külön nyelvtanulóknak, ahol elég sok kifejezést tanultam már. A Cambridge szótárt használom, sokszor 1 szót aminek jelentését meg akarom tudni, abból 20-30 is lesz. Erre jó példa a "black" amiről korábban csak mint szín jutott eszembe, vagy a desk de sorolhatnám még ezt végtelenségig. Amikor kinézek egy szót, akkor én nem leírom a papírra a jelentését, hanem megpróbálok olyan magyar szavakat keresni amely kifejezi a szó jelentését (vagy angolul írom le) és utána írok vele egy vagy több mondatot jelentésétől függően. Ezt csinálom már lassan 2 hónapja, s idáig azt vettem észre hogy előnyösen befolyásolta a tudásomat. (Például 2 hónapja magamtól egy mondat összerakása sok időbe telt. Most meg már nem kell azon gondolkoznom szóba hogy milyen igeidőt vagy szót kell használnom a mondatokba.).De hosszútávon nem tudom mennyire jó ez a módszer.
2010. okt. 18. 18:17
1/6 anonim válasza:
Hosszútávon szerintem az egyik legjobb, ha ilyet csinálsz. Rövidtávon, tehát mondjuk nyelvvizsgára készülésnél hirtelen nyilván egy lassú módszer, de szerintem nagyon jó, hogy miközben ezt nézed, hallgatod, gyakorlatilag látod a nyelvet élőben.
(Egy ismerősöm úgy tanult meg kiskorában egy nyelvet, alapvető megértés szintjén, hogy valami rajzfilmcsatornát nézett állandóan.)
2010. okt. 18. 18:24
2/6 anonim válasza:
Én dettó ezt csináltam, mikor kicsi voltam a Cartoon Network-öt néztem állandóan és megtanultam beszélni a nyelvet... sosem gondolkodtam a szavak jelentésén, mondatok összerakásánál csak jött magától... Amit még tudok javasolni, hogy nézz olyan sorozatokat amik érdekelnek... ott még jobban fogsz figyelni, hogy megértsd... Persze szavakat is lehet keresni és ha már le tudod írni, akkor a SZTAKI szótár segítségedre van... Remekül csinálod... Sok sikert;)
2010. okt. 18. 18:28
3/6 A kérdező kommentje:
És ti milyen sorozatokat tudnátok ajánlani? Mert pl. tegnap néztem a TCM-en egy amerikai filmet, hát nem sok mindent értettem, egyrészt a kiejtésük miatt, másrészt ahogy észrevettem igen-igen sok szlenget használnak. És persze az úgymond amerikai angol, de azért úgy gondolom hogy ha valaki tud angolul, akkor az megérti az amerikai angolt is nagyjából, csak kicsit fura azt hallani. Vagy tévedek?
2010. okt. 18. 18:39
4/6 anonim válasza:
A szöveghallgatás nagyon hasznos és fontos dolog, érdemes folytatni. A gyakorlás szintén. Emellett viszont nem szabad elhanyagolni az angolul olvasást és a szavak külön tanulását sem. A legjobb nyelvtanulási módszer ugyanis nem ez vagy az a módszer, hanem az, ha kiegyensúlyozottan alkalmazol minden módszert.
2010. okt. 19. 02:33
5/6 anonim válasza:
Hát amiből én tanultam még 15 évesen az a Hannah Montana volt.. ciki vagy sem maga a történet nem olyan szutyok és valamilyen szinten még a szocializálódásban is segít. Sok szituáció van benne, amik előfordulnak a való életben is... Nagyon alap angollal már lehet nézni. Ott lehet elsajátítani az angolt társalgási szinten, hallasz olyan kifejezéseket, amik értelmére magadtól kell rájönnöd és utána már csak reflex szerűen beugrik majd amikor kell.. Amúgy meg ha egy haverod kérdezné, akkor az istennek sem jut eszedbe xD Tapasztalat...:) De persze van még egy csomó más is, de lehetőleg ne a House M.D.-vel kezd xD pl: NCIS, south park, family guy, LOST, hirtelen más nem jut eszembe...
2010. okt. 20. 15:55
6/6 A kérdező kommentje:
South park; Family Guy és így tovább. Ezeket magyarul sem szeretem, mert nagyon "komálom" a nyelvezetüket magyarul sem. Egyrészt minden második szó "ronda" mársrészt telis-tele van szlengekkel. Tegnap találtam meg - talán a legjobb - módszert, youtube-on elég sok videót, ( http://www.youtube.com/watch?v=A_e5jspsNsM&p=51BF754DE5B41CC.. ahol lehet feliratot is nézni. (Persze ha szükséges)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!