Mi a helyzet manapság az eszperantó nyelvvel? Jelenleg mennyire használható?
"Mi a helyzet manapság az eszperantó nyelvvel?"
Sosem volt igazán jelentős, talán a XX. század elején, kb. a 30-as évekig volt a virágkora, manapság elég jelentéktelen.
"Jelenleg mennyire használható?"
Semennyire. Gondolj bele, hogy a világon kb. 1 millió ember érti az eszperantót és kb. 100 ezer tudja folyékonyan beszélni. Ez nagyon kicsi szám, mondjuk ennél még a baszk nyelv is elterjedtebb.
"Mindenképp meg fogom tanulni, ezt már eldöntöttem, mert véleményem szerint ezt autodidakta módon is lehet."
Minden nyelvet lehet autodidakta módon tanulni.
"Néha az az érzésem, hogy csak amolyan "bohóckodás""
Nem bohóckodás. Nagyon okosan összeállított, egyszerű, logikus nyelv, amin nagyon összetett gondolatokat és érzéseket hihetetlenül árnyaltan és tömören lehet közölni. Kétségkívül nem való semmire a gyakorlati életben, de bohóckodásnak nem nevezném. Érdekes alapgondolat, jellegzetes XIX/XX. századfordulós utópizmus volt, az utópista alapgondolat nem jött be, de tiszteletreméltó.
"nem tudom megítélni, hogy mennyire és mennyien beszélik"
Nagyságrendi becslés: 1000 ember anyanyelve, 10 ezren beszélik tökéletesen, 100 ezren használják aktívan, 1 millió érti, 10 millió foglalkozott vele valameddig.
"Külföldön nagyobb az ismeretsége és elismertsége, mint itt?"
Magyarországon és a környező országokban elég nagy, Kínában, Japánban, Észak-Európában és egyes dél-amerikai országokban is. Ez azt jelenti, hogy máshol még annál is jelentéktelenebb, mint itt.
"Összességében mennyire tekitendő valódi nyelvnek?"
Szerintem teljes mértékben, bár van ellenvélemény is, amibe most nem mennék bele.
"Úgy gondolom, itt, Magyarországon nem lehet túl sok."
Néhány száz komoly beszélő van.
Az eszperantó nyelv egy játék. Egy nemzetközi játék, ismerkedési lehetőség.
Szavahihető, pontos források a létszámokról márpedig nincsenek.
Kellene neki egy nagy történet, és akkor rögtön megnőne iránta az érdeklődés.
Tudtad?
Eszperantóul jobban lehet káromkodni, mint angolul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!