Melyik szláv nyelvvel érdemes kezdeni?
Angol felsősök után hobbiból szeretnék második nyelvként egy szláv nyelvet megtanulni.
Melyiket érdemes elkezdeni szerintetek?
Melyikből van a legtöbb elérhető anyag ami a tanulást segíti(pl:filmek, videók stb.)?!
Magántanár vagy csoportos nyelvtanfolyam a jobb az elején?
Köszi!
Én is most a horvát(és szerb) illetve az orosz között vacillálok.
Az orosz talán hasznosabb és több az anyag, illetve többen beszélik.
De viszont a horvát(szerbet) szerintem többet tudnám majd anyanyelvi környezetben gyakorolni, nagyobb esély van az oda utazásra, de viszont szerintem nem annyira keresett/hasznos nyelv.
Tapasztalataid alapján van hasonlóság az orosz és a horvát között? Egyik jó alap a másikhoz?
Fentiek alapján is az orosz érné meg továbbra is?
Egy hasonló kérdés alá írtam egy igen hosszú és részletes választ ezzel kapcsolatban — orosz vagy szerb/horvát.
Most nem tudom előkeresni a kérdést, de ha arra rákeresel, hogy „szerb” vagy „horvát” meg fogod találni a kérdést.
Röviden a lényege, hogy objektíve az orosz előnyösebb, de szubjektíve, az az előnyösebb, amelyik jobban tetszik, mert az fog könnyebben menni. És ha a szerb/horvát jobban tetszik, akkor azt tanuld. Ennyi.
Az oroszról tudok nyilatkozni: nagyon macerás nyelv. Ha szereted, akkor hajrá, és nagyon hasznos. De nagyon kell akarni, mert olyan beszélni, mintha egy lápvidéken sétálnál, ahol egy bizonyos lépésrend betartásával kell közlekedned, különben beleesel a mocsárba :D
Szerbhorvát egyszerűbb valszeg az orosznál. Esetből, úgy tudom, kevesebb van.
Ha a nyelvtan miatt kezdenék el egy szláv nyelvet, az a szlovák lenne. Az a "köztes" szláv nyelv, amelyik mindegyikhez kicsit közel áll (a közhiedelemmel ellentétben pl közelebb áll az oroszhoz lexikailag, mint az ukrán.)
Egyszerre csak egyet tanulj, mert összezavarodsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!