Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van saját külön nyelvetek?

Van saját külön nyelvetek?

Figyelt kérdés
A glosszolália valós, igazi dolog?

#Glosszolália
2023. szept. 21. 11:11
 1/6 anonim ***** válasza:
21%
Hát nem is másét használom + szerintem a legtöbb ember eleve azzal születik
2023. szept. 21. 11:58
 2/6 anonim ***** válasza:
72%

A glosszolália állítólag neurológiai értelemben nem jelent valódi nyelvi teljesítmény, az agynak nem azok a területi végzik, mint a nyevekét.

Az ikernyelv, továbbá a siket gyerekek akár spontán kialakuló közösségi jelenyelve viszont valódi nyelv kialakulási példák. Pl a nicagaruai jelnyelv valós, és tudósok által is tanulmányozott példa volt egy nyelv teljesen szűzen, elődök nélkül való kialakulására.

Glosszolália

[link]

Ikernyelvek:

[link]

Nicaraguai jelnyelv:

[link]

Saját nyelvem neem is volt, abban az értelemben, hogy magam alkottam egy képírást, amelynek nemcsak a jelei voltak ikonikusak, de a nyelvtana is teljesen saját, csak rá jelemző volt.

[link]

Ma egész kicsiny vadnépek saját, pár száz fő által beszélt nyelvei érdekelnek, illetve egész kicsiny közösségek által beszélt jelnyelvek, mint a Lojban, Quenya meg az Ithkuil. Ezek közül a Lojban az egyetlen, amivel említésre méltó szintig eljutottam, de az is még nagyon kezdő jellegű. Valamivel, de nem sokkal jobban állok a szibériai eszkimóval, az viszont iszonyatosan terjeledelmes nyelvtanal rendelkezik, még a magyarénál is bonyolultabb. Egészében véve minél vadabb, minél elszigeltetebb egy nép, annál bonyolultabb, összetetteb nyelvük van. Ez ugyan nem biztos igazság, csak egyfajta tudományos toposz, egy sejtés, néhány elszigetlet nép poliszintetikus, bekebelező nyelv példái alapján, de persze ellenpélda is van elég. Bizonyos igazság lehet benne, az elszigetelt kötrnyezet általában lecsökkenti azt a fajta spontáán pidginizálódást, ami a nyelvek morfológiáját egyszerűsítené.

Egyébként személyes érzékelésem szerint ugyanez folklorkincsre is igaz: minél vadabb egy nép, annál rtékesebbek a néprajzi kincsei, nem véltlen, hogy az emberiség múltjáról a legtöbbet állítólag egyes ausztráliai vadak nyelve árul el, sőt állítólag 37 000 éves mitosz nyomát is megtalálták, amely egy olyan vidéken utal vulkántevékenységre (heggyé vált óriások), ahol utoljára 37 000 éve volt valós vulkántevékenység.

[link]

2023. szept. 21. 12:08
 3/6 anonim ***** válasza:
72%

JAVÍTÁS: ,,Nekem is volt saját nyelvem'' (még gimis koromban képíírásként alkottam)

Továbbá javítás: a Lojban, Ithkuil az két kísérleti mesterséges nyelv tudományos célú elméleeti kutatásra, a Quenya szintén mesterséges nyelv, de a fantasy és valósághű nyelvtörténeti lehetőségek bemutatására. A szibériai eszkimó természetes nyelv, csak nagyon kevés beszélője van, kicsiny őshonos közösségük okán.

2023. szept. 21. 12:12
 4/6 A kérdező kommentje:

"ez nem saját"

0%

2023. szept. 21. 14:29
 5/6 anonim ***** válasza:
Gyerekként álmodoztam arról, hogy legyen egy saját nyelvem. Pár szót kitaláltam hozzá, de ennyi.
2023. okt. 11. 20:41
 6/6 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok. Még annyival kiegészíteném a kommentet, hogy a saját nyelv megalkotásában az a szomorú, hogy nincs kivel megosztani. :(

Legfeljebb, ha író vagy és sikeres lesz a könyved, amiben itt-ott felbukkan pár szó a saját nyelve(i)dből.

2023. okt. 11. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!