Oroszul tudók! Mennyire értitek meg a többi szláv nyelvet?
Szláv nyelvtől függ. Aki nem tud oroszul, az pl. azt gondolja, hogy az orosz felől meg lehet érteni az ukránt, de valójában nem igazán lehet, kellően eltér a két nyelv ahhoz, hogy ne lehessen. Viszont amikor szlovákot hallgatok, akkor sokkal ismerősebbek a szavak. Azt mondják, a szláv nyelvek között a szlovák áll "középen", az a közös nevező, az érthető a legtöbb szláv nyelv számára, és abból érthető a legtöbb szláv nyelv.
A szlovák és a cseh nyelvészeti szempontból csak dialektusai egymásnak, kölcsönös az érthetőség. A lengyel szintén érthető a szlovák felől.
Visszatérve az oroszra: a lengyel megint olyan, ami elég távol áll tőle. Hangtanilag, szókészletileg is. A fehérorosz áll az oroszhoz a legközelebb. A délszláv nyelvek megint mások. Szóval nem, nem annyira, mint az emberek gondolják.
Amikor még csak oroszul tudtam, már akkor is sok dolgot meg tudtam érteni.
De aztán felhoztam az ukránt, utána megtanultam szerbhorvátul és ez így már maga a mennyország.
Talán a macedón az, amelyiket a legjobban értem, teljesen olyan, mint 60% szerb + 40% orosz.
A legkevésbé talán a szlovént értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!