Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tanul itt valaki bármilyen...

Tanul itt valaki bármilyen indiai (pl. hindí, tamil, telugu) nyelvet? Folyt. Lenn.

Figyelt kérdés

Szeretnék megtanulni egy ázsiai nyelvet, de gondolom, azokat más módszerrel kell tanulni, mint egyéb latin betűs nyelveket.

Mit tudnátok tanácsolni, hogy hogyan, milyen módszerrel kezdjek hozzá, és tanuljam?

Ilyen nyelveknél legelőször a betűk (szótagok) jelölését kell elsajátítani?

Van másnak tapasztalata ennyire eltérő nyelvek tanulásában?

2010. okt. 10. 09:39
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

A hindi teljesen más nyelvcsalád, mint a tamil. A telugunak van (távoli) köze a tamilhoz.

Szóval azt el kell dönteni, melyik, mert ezek markánsan különböznek, kb. mintha azt mondanád, hogy európai nyelveket akarsz tanulni, mondjuk svédet, olaszt vagy finnt :)

Szóval mielőtt nekiállnál a betűknek, el kell döntened, hogy melyiket tanulod. Szerintem egyértelműen a hindi a nyerő, de ha valami kevésbé ismertet (igaz, használhatatlant) akarsz tanulni, akkor persze a tamil mellett is dönthetsz, magánügy.

A dravida nyelvek (tamil, telugu) ragozó nyelvek, a némethez hasonló faroknehéz mondatokkal (csak egy ige van, a mondat vége felé), bonyolult hangrendszerrel stb. A hindi kevésbé izgalmas, egy indoeurópai nyelv különösebb nyelvtani és kiejtési komplikációk nélkül.

Mindhárom nyelv írása bonyolultabb a betűírásnál, de szerencsére fonetikus.

Én a helyedben először is azzal foglalkoznék, mégpedig alaposan, hogy eldöntsem, melyik indiai nyelv érdekel, mert az, hogy "hindi vagy tamil", arról árulkodik, hogy egyelőre fogalmad sincs, eszik-e vagy isszák ezeket a nyelveket. Más népek beszélik őket, más a kultúrájuk, mások az épületeik, mások a filmjeik, stb. stb. stb. El kell dönteni, melyik vonz jobban, mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat, mérlegelni kell, hogy melyik nyelv mennyire nehéz, és mennyi haszna van megtanulni. Tölts le egy régi nyelvtankönyvet és olvasgasd, lesz egy benyomásod arról, hogy kb. hogyan működnek.

Tehát ha pl. nem szívesen kínlódnál 20-féle magánhagzóval, az egy érv a tamillal szemben, de ha túl uncsinak találsz egy európaias nyelvtant, akkor az érv a hindivel szemben. S í. t.

Aztán ha tényleg döntöttél valamelyik mellett, akkor tényleg a betűkkel érdemes kezdeni.

2010. okt. 10. 11:18
 2/7 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszi a választ!

Félreérthető volt a kérdés, ami a választott nyelvet illeti. Bocs.

Én konkrétan a tamil nyelvet szeretném megismerni.

Tisztában vagyok azzal, hogy pl. a szanszkrit és a hindí nyelvek a devanagari írást használják, míg pl. a tamil és a telugu mást.

Azért fogalmaztam általánosabban, mert úgy gondolom, hogy bár pl a tamil és a hindí nyelvek nagyon eltérőek, a tanulási módszerük valamennyire jobban hasonlít egymásra, mint pl. a tamilé az angolra. :)

2010. okt. 10. 11:43
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

10-10 11:43

A tanulási módszere minden nyelvnek egyforma, első az írás, mert ha azt nem tudod, akkor nem mész semmire, utána jön az alapvető nyelvtan és szókincs bemagolása, majd az első 1000 szó után az önálló, aktív tanulás (sok-sok olvasás, némi rádióhallgatás és filmnézés, illetve ha lehet, akkor beszélni az adott nyelven) a magolás párhuzamos folytatása mellett.

2010. okt. 14. 12:51
 4/7 anonim ***** válasza:

Sziasztok, én tanulok hindít, és tényleg nem vészes a nyelvtana, de vannak európai ember számára kicsit ufó szerkezeteik, amiket meg kell szokni. A tamil nekem őszíntén hangzásra nem tetszik, túlságosan hadarnak, a telugu meg egyszerűen gyönyörű :).

U.i. A telugu és a tamil is dravida nyelv (a hindí ezzel szemben indoeurópai), de a telugu szókincse eléggé elszanszkritosodott. A tamilt az erős nacionalizmus miatt is igyekszenek "tisztán" tartani.

2010. okt. 21. 00:08
 5/7 A kérdező kommentje:

ma 00:08

Te egyedül tanulod a hindít, vagy valamilyen tanfolyamon, tanárral? Mi célból tanulod azt a nyelvet?

Milyen technikával / módszerrel tanultad meg a betűket, stb.?

2010. okt. 21. 17:41
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Indológia szakos vagyok, így van alkalmam a hindít és a szanszkritot is "élvezni". Amúgy ha hindít akarsz tanulni, akkor amit tudok ajánlani, hogy csütörtök esténként az elte btk-n vannak indiai témájú előadások, és utána van kezdő hindí nyelvtanfolyam teljesen ingyen (este 7-től). Ha gondolod, érdemes, de már szeptemberben indult csoport, a következő kezdő majd csak köv. szeptemberben fog. De ha be tudod hozni a lemaradást, akkor érdemes elmenned.

2010. nov. 4. 22:46
 7/7 anonim ***** válasza:
తెలుగు గొప్పదనం!
2023. júl. 30. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!