Az igénytelen köznyelvben miért került néhány ..nre végződő szó végére egy T?
Köszönöm a példákat, az első és harmadik valóban nem köznyelvi, de valószínűleg onnan került be a versekbe.
Ami a bort illeti: számomra egyértelműen a köznyelvből került be a névbe, de a néprajzi szaknyelv is a "tulipánTos láda" kifejezést használja, holott nem ez a standard.
Vagy lehet, hogy eredetileg ez volt a standard, és lekopott a "T"?
Csokonai Vitéz Mihály: Tartózkodó kérelem
A hatalmas szerelemnek
Megemésztő tüze bánt.
Te lehetsz írja sebemnek,
Gyönyörű kis tulipánt!
Szemeid szép ragyogása
Eleven hajnali tűz,
Ajakid harmatozása
Sok ezer gondot elűz.
Teljesítsd angyali szókkal,
Szeretőd amire kért:
Ezer ambrózia csókkal
Fizetek válaszodért.
Ezek szerint Csokonai is igenytelen koznyelvet beszelt?...
Nem igenytelen ez, legfeljebb szamodra szokatlan.
#4 Természetesen sem Balassi, sem Csokonai nyelvhasználata nem igénytelen. De az idők folyamán a mércék és a szavak árnyalatai változnak. Ami ma igénytelen, lehetett évszázadokkal korábban választékos, és fordítva is.
Én ezeket a változatokat eddig csak olyanoktól hallottam, akik kevésbé választékosan beszélnek. Félreértések elkerülése végett: nem a káromkodásra, -suk/sükre és egyébre gondolok.
Azért furcsa számomra, mert a magyar nyelvre nem jellemző a mássalhangzó-torlódás.
#6 A közvélekedés dönti el, mi igénytelen vagy igényes.
Én ezeket a változatokat csak olyanoktól hallottam, akik minden mondatában van egy ugye, izé, vagy valami hasonló. Ez értelemszerűen befolyásolja a véleményem. Lehet, hogy rossz irányba, de befolyásolja.
"Természetesen sem Balassi, sem Csokonai nyelvhasználata nem igénytelen."
No meg Petőfi a rubintot illetőleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!