Néhány évtizeden belül eltűnhet, vagy legalább is nagyon vissza fog szorulni a magyar nyelvben a magázódás?
Nem hinném hogy el fog tűnni, vagyis remélem inkább hogy nem.
Érdekes egyébként mert van barátom akivel egy idősek vagyunk (22) és csakis magázódunk, de van olyan idősebb úr is aki már jócskán hatvan felett van, mégis megkért hogy tegezzük egymást. Sőt, inkább megfenyegetett hogy nem leszünk jóban ha magázni merem. 😄
Addig amíg a másik fél nem engedi meg, nem fogom le tegezni.
Fiatalkori berögződés. Kiskorunkban magázódtunk és ez rajtunk maradt. Nem gondolnám hogy ez probléma volna.
Számomra a magázódás/tegeződés nem kor kérdése.
A mi körünkben (itt vidéken) az egykorú idős emberek sem tegezik egymást. Nem vagyok egy nagy magyar ha lehet így mondani, de azért vannak szokások/hagyományok amelyeket úgy gondolom nem hátrány hogyha megőrzünk.
Mi kivetni való van ebben?
A szokások gyakran nem úgy vesznek ki, hogy az emberek megváltoztatják a szokásaikat, hanem inkább a régi szokások hívei meghalnak, a fiatalok meg már máshogy csinálják. Kb. ez lesz a magázódással is.
50 elmúltam, ismeretlen kortársaimat és a fiatalokat többnyire alapból tegezem (hacsak úgy nem látom, hogy ők inkább magázódnának, mert akkor alkalmazkodom), viszont nekem soha nem jutott eszembe 15-20 évvel idősebb embert úgy magamtól letegezni. De engem manapság az ismeretlen tizen-huszonévesek gyakran letegeznek. És mivel a viselkedésükben, beszédükben általában nyomát se találom tiszteletlenségnek, ezért nem is sértődök meg ezen.
Majd amikor ezek a fiatalok lesznek az öregek, akkor szerintem már ritka dolog lesz a magázódás. Hivatalos helyeken talán megmarad, de magánemberek közt ritka lesz, egy modoroskodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!