Mikortól tekinthető a latin nyelv holt nyelvnek?
Ez kb olyan mintha azt kérdeznéd hogy mikor halt ki az ősmagyar nyelv. Pl a Halotti Beszéd nyelve olyasmi a magyarnak mint a latin a franciának vagy az olasznak. A latin csak az ősi változata a mai latin nyelvcsalád nyelveinek.
Úgy halott a nyelv hogy senki nem beszéli anyanyelvként, mint ahogy a Halotti Beszéd nyelvét sem. De nem volt egy konkrét időpont amikortól halottá lehetne nyilvánítani, mert egy folyamatos fejlődésen ment keresztül.
A latin csak azért "prezerválódott" meg jobban mint az ősmagyar, mert a latinnak gazdag irodalma maradt fenn ez bizonyos korszakból, nem beszélve a Bibliáról, amit vagy ezer éven keresztül változatlanul kántáltak a papok.
3: hülyeség. Sokkal nagyobb erőfeszítés latinul megtanulni, mint nulláról 3 modern latin nyelvet.
Én francia felső után fél év alatt "átképeztem magam" olaszra, talán középszinten. A spanyolt meg nagyjából megértem de beszélni nem tudnám.
Nézegettem a latint csak úgy kíváncsiságból anno, hát nagyon nem egy kaliberű a mai modern latinokkal!
Ráadásul a modern latin nyelveket azért is könnyebb megtanulni, mert bármikor olvashatok cikkeket a neten, modern könyveket, a netflixen bármelyik kedvenc sorozatomat átkapcsolhatom franciára, olaszra vagy spanyolra, szóval el vagyok látva gyakorlóanyaggal ha kell.
Latinnal meg mit csináljak? Olvassak Vergiliust meg Cicerót vagy olvasgassam a Bibliát? Marha motiváló...
Ki mondta hogy lenézem?!?
Csak nem éppen szórakoztató olvasmányok, nyelvtanuláshoz meg kifejezetten borzasztó választás.
Gondolom te mást se olvasol, ugye? Ha bármi más van az ágyad melett, hát szégyelld magad! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!