Halmaz adattípusba betett elemek kivétele nem tekinthető véletlenszám-generálásnak?
Ha a halmaz adattípusba beteszünk számokat és ezután annyi elemet veszünk ki amennyi benne van, a sorrendiség nem tekinthető véletlenszerűnek?
Mivel halmazban az elemek sorrendisége nem határozható meg, nem lehet megmondani melyik elemet szeretnénk kivenni csak azt hogy elem kivétele szükséges.
Halmazon sehogyan nem lehet for ciklussal végigmenni, csak lekérdezni hogy adott elem benne van -e, vagy elemet kivenni változóba.
Illetve én csak a Pascal nyelvet ismerem és "ott így van".
Azt tudom hogy a szoftveres random generátoroknak van kezdő értéke (random seed).
A halmazok sorrendje igenis meghatározható, a memóriában is úgy van tárolva, és a nyelvek is támogatják általában.
Amire te gondolsz, az az, hogy a sorrend nincs definiálva, vagyis a fordító dönti el, hogyan fogja pakolni őket. Ez kicsit sem véletlenszerű.
Ha nincsen harveres véletlenszám generátorod, akkor még mindig a beépített random-ok a legkevésbé rosszak, bár jól kell választani kezdőértéket. A time(NULL) az nem jó kezdőérték.
"a kérdés, hogy miért kellenek matematikai alapismeretek a programozáshoz, mégha nagyon sokan ezt tagadják is."
Nem biztos, hogy a programozás minden területéhez kellenek matematikai alapismeretek.
Mivel csak a Pascal-t ismerem, abból indultam ki, hogy nem lehet a halmazelemekre indexeléssel hivatkozni, mivel a mai napig fejlesztett és karbantartott Free Pascal-ban se valósították ezt meg.
Biztos hibáztam, mert többi, modernebb/népszerűbb programozási nyelvben valószínűleg ez is meg van valósítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!