Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a véleményed a latin nyelvről?

Mi a véleményed a latin nyelvről?

Figyelt kérdés

Egy statisztika elkészítése végett kérdezem, nem amiatt, hogy kioktatást szeretnék kapni!

Érdemes vagy értelmetlen tanulni, bonyolult-e vagy nem, része-e a kultúrák alapjának és hasonló kérdésekre szeretném, ha válaszolnátok.

2010. okt. 5. 16:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Szép nyelv, nem túlzottan bonyolult. Az európai kultúra egyik fontos tényezője... volt. Gazdag az irodalma.

Érdemes-e? Ha csak akkor tartod érdemesnek a nyelvtanulást, ha utána a munkádhoz kell, akkor nem érdemes. Különben igen. Miért? Nem tudom elmondani, csak érzem.

2010. okt. 7. 23:24
 12/19 anonim ***** válasza:
43%

Szia, én a gimnáziumban két évig tanultam annak idején. szép nyelv, és igenis megkönnyíti az olasz nyelv tanulását, ezt tapasztalatból tudom.

Az én véleményem szerint egy ókori nyelvet mindenképpen tanulni kellene gimnáziumokban, főleg egyetemeken bölcsészkaron, szaktól függetlenül. Ezek annyival gazdagabbak mint a modern nyelvek, egy ilyen nyelv alapos ismerete nemcsak a nyelvérzéket fejleszti, hanem segít megérteni az ókori emberek gondolkodásmódját, így más szemmel tekintünk az egész világtörténelemre. Aki érteni akarja pl. a Bibliát vagy ókori filozófusok gondolatait, mítoszokat, annak az oda illő ókori nyelv létszükség.

Én most kezdem az ógörögöt.

2010. okt. 8. 15:34
 13/19 anonim ***** válasza:

Az ókori nyelvek közül nálunk az ógörög lenne a legnépszerűbb. Egyébként a diákság nem díjazná az ötletet, nálunk sem díjazta.

Bár a bölcsészkarokon simán be lehetne vezetni az olyan szakokon, ahova most nem kell.

2010. okt. 8. 21:13
 14/19 anonim ***** válasza:
37%

A latin nyelv nem felesleges. Épp azért használják, mert holtnyelvként már nem változik, tehát amit 500 év latinul feljegyeztek, azt ma is meg lehet érteni, és újabb 500 év múlva is mg lehet majd.

Érdekes lenne, ha mondjuk magyarul írtuk volna a középkorban az orvosságok neveit - ki tudná ma már kibogarászni pontosan mit is jelentett?

2010. okt. 10. 12:59
 15/19 anonim ***** válasza:
73%

szerintem értelmetlen tanulni, és nem része a kultúrák alapjának.

Az nem zavar ha néhány szakkifejezés latin, de közös nyelvnek szerintem sokkal jobb az angol, tudományokban is, üzletben és diplomáciában is.

Nem vagyok amerikamániás, az angol nyelv azért jó szerintem, mert nagyon egyszerű.

2010. okt. 10. 16:03
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Az angol nem annyival egyszerűbb a latinnál, mint amennyire azt sokan hiszik. Van, amit az egyikben, van, amit a másikban egyszerűbb megcsinálni.
2010. okt. 10. 22:25
 17/19 anonim ***** válasza:
0%
Nehéz nyelv, de gyönyörű. És hasznos is. Szeintem megéri tanulni.
2010. okt. 11. 02:22
 18/19 anonim ***** válasza:

ha a magyar világnyelv lenne, akkor biztos hogy tanulnék latinul, mert nagyon szép nyelv, és olyan szempontból nagyon hasznos, hogy ez a legtöbb európai nyelv alapja :)

de így is olaszt tanulok, ami meg annyira nem tér el tőle :)

2010. okt. 11. 19:27
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!!:) A segítségetekkel sikerült elkészítenem a statisztikát:)
2010. okt. 13. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!