Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a véleményed a latin nyelvről?

Mi a véleményed a latin nyelvről?

Figyelt kérdés

Egy statisztika elkészítése végett kérdezem, nem amiatt, hogy kioktatást szeretnék kapni!

Érdemes vagy értelmetlen tanulni, bonyolult-e vagy nem, része-e a kultúrák alapjának és hasonló kérdésekre szeretném, ha válaszolnátok.

2010. okt. 5. 16:51
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
37%
Nagyon tetszik, jövőre lesz kötelező nekünk, de már nagyon várom, Azt hallottam, hogy nehéz nyelv, viszont sok nyelvnek is az alapja.
2010. okt. 5. 16:56
 2/19 anonim ***** válasza:
Nagyon tetszik, szép, jó és hangulatos, de csak akkor hasznos, ha orvosnak vagy jogásznak mész, vagy ha más latin nyelveket is akarsz még tanulni.
2010. okt. 5. 17:03
 3/19 anonim ***** válasza:
60%
Egy teljesen felesleges, mesterségesen életben tartott nyelv. Nem értem miért ragaszkodnak hozzá ennyire.
2010. okt. 5. 17:07
 4/19 anonim ***** válasza:
Harmadik: egyrészt kulturális érték, másrészt a történelem számtalan elemének megértéséhez kulcsfontosságú, harmadrészt pedig mint mondtam, több másik nyelv alapját is képezi, így aki latinul már tud, annak utána gyakorlatilag semeddig nem tart az olasz, a spanyol és a francia elsajátítása sem.
2010. okt. 5. 17:14
 5/19 anonim ***** válasza:
Szép nyelv, nem bonyolult, bár van benne memorizálni való. Nem érdemes tanulni. Érdemesebb az olaszt, ami nagyon közel áll a latinhoz, de az mégis csak élő nyelv. Aztán ha tanulod az olaszt, bele lehet pillantani a latinba is, hogy ehhez képest az hogy nézett ki, de nem tanulás szinten.
2010. okt. 5. 17:36
 6/19 A kérdező kommentje:

köszönöm az eddigi válaszokat:)

(én 3. éve tanulom, és nekem nagyon fontos nyelv, szóval tényleg csak a személyes véleményetek érdekel)

2010. okt. 5. 18:13
 7/19 anonim ***** válasza:
85%
orvosira járok, egy félévig tanultam. a latin nyelv a legborzalmasabb, amivel valaha is találkoztam. jól hangzik meg minden, de az a sok felesleges vacak nyelvtan agyoncsapja az egészet. nálunk a szavak latinul vannak, de a nyelvtana a kutyát sem érdekli. így totál felesleges tanulni. annak, aki önkínzó vagy latinul akar olvasni, hát hajrá, de abszolút nem tartom a kultúra alapjának, részének. semmivel sem tartok okosabbnak egy latinul tudót, mint egy nem tudót. ugyanis azonkívül, hogy ő jól érzi magát tőle teljesen haszontalan, max irodalmároknak, történészeknek nem. minden szakma tud olyat, amit mások nem, mégsem magasztalják az egekig.
2010. okt. 5. 19:20
 8/19 anonim ***** válasza:

"Érdemes vagy értelmetlen tanulni"

Attól függ, mik a céljaid. Ha ókori vagy középkori történelmi forrásokat vagy költészetet akarsz olvasni, létfontosságú. Ha csak fel akarsz vele vágni, akkor arra vannak gyorsabban és jobban megtérülő lehetőségek is.

"bonyolult-e vagy nem"

NEM bonyolult, kb. olyan, mint egy orosz-spanyol keverék.

Viszont sajátos nehézsége, hogy - mivel holt nyelv, sőt, mesterséges standard, ami sosem volt a tömegek élő nyelve - nem hivatkozhat valaki arra, hogy mivel latinokkal tökéletesen meg tudja értetni magát, ezért tud latinul, hanem az "tud" latinul, aki tudja bizonyos standardek összes szabályát. Angolok, németek vagy magyarok milliói tudnak jól ezeken a nyelveken anélkül, hogy halvány fogalmuk lenne a nyelvtanról. Latinban ilyen nincs, ezért tűnik "nehéznek" és "bonyolultnak".

"része-e a kultúrák alapjának"

Biztos része, bár ezt a kását nem eszik olyan forrón. Mert ugye mi is a "kultúránk", és mit jelent "alapnak lenni"? Ezek nem üres kérdések, hanem fölöttébb problematikusak.

2010. okt. 7. 01:34
 9/19 anonim ***** válasza:

17:14

"aki latinul már tud, annak utána gyakorlatilag semeddig nem tart az olasz, a spanyol és a francia"

Igen, ezt sokan terjesztik, főleg, akik se latinul, se olaszul, se spanyolul, se franciául nem tudnak :))))

Az olasz/spanyol/francia hármas tagjainak tanulását leginkább az angol vagy az olasz/spanyol/francia hármas egy másik tagjának ismerete könnyíti meg. A latin nagyon messze van ezektől, teljesen máshogy működik. Az olasznak, spanyolnak és franciának egy az egyben olyan a nyelvtana, mint az angolnak, és rengeteg szó is közös. Ezzel szemben a latin (mármint a klasszikus irodalmi, iskolai latin) nyelvtana markánsan eltér ezekétől.

2010. okt. 7. 01:40
 10/19 anonim ***** válasza:
Nem a leghasznosabb, hacsak nem olyan pályára készülsz, de sztem szép nyelv, ha nagyon sok szabadidőm lenne, megpróbálnám megtanulni.
2010. okt. 7. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!