Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyarok nagyrésze miért...

A magyarok nagyrésze miért nem beszél idegen nyelven, miért utál/nem akar a magyarok nagyrésze idegen nyelvet tanulni?

Figyelt kérdés
még azok közül sem beszélnek sokan használható szinten legalább egy idegen nyelvet, akik iskolában tanulták évekig!
2023. febr. 19. 20:26
1 2 3 4 5
 11/43 anonim válasza:
15%

imádom hogy ezen az oldalon mindenki mindent jobban tud mint én

2023. febr. 19. 21:04
 12/43 anonim válasza:
20%
#12: Lassan megszokhatnád, hogy semmit sem tudsz.
2023. febr. 19. 21:09
 13/43 anonim ***** válasza:
80%

A statisztikák is igazolják, hogy nagyon hátul all Mo. ebben a kérdésben.

Alapvetően nehezitéssel indul a magyar, mert ha nem elég korán kezdődik el barmilyen indo-európai nyelv oktatása jó! színvonalon óvodában akár, akkor később már sokkal nehezebb lesz erről a ragozós, nyelvtani nem nélküli, szabad szó sorrendű gondolkodásról átállni a sok magyar agyának. Ezekből jönnek az ilyen magyaros mondatszerkezetek idegrn nyelven pl. ami elég tipikus.

Nem tudok törökül, de a ők jól meg tudnak tanulni magyarul, sztem fordítva is egyszerűbb .

De azért magyarok 99% -a indoeurópai nyelvet akar tanulni, gondolom.

A másik a gyenge tanerő, akik, tisztelet a kivételnek, tojnak az egészre. Saját maguk hibásan beszélnek, iszonyat kiejtésekkel, meg nem életszerűen, nem a valós átlagos beszélt nyelvet. És ezt tanulja meg a tanuló is.

A harmadik, hogy túlértékelik a saját szintjüket is az emberek. És azt hiszik ennyi elég volt, mikor még azért elég gyengén állnak, de megvan a papír; saját magukhoz képest elég jól saját maguk szerint.

2023. febr. 19. 21:16
 14/43 anonim ***** válasza:
90%
Egyetértek hármassal. Bölcsészkart végeztem nyelvszakon, hét nyelvet tanultam eddig, kb 35 tanár tanított az elmúlt 25 évben. Ebből 3 kiemelkedőr tudok említeni. Általános iskolától egyetemig. A legtöbb órán olvasgattunk, hallgattuk a tanár külföldön szerzett élményeit stb. Szinte soha nem kellett használnunk a nyelvet. Soha.
2023. febr. 19. 21:16
 15/43 anonim ***** válasza:
94%

Csak pár ok, ami eszembe jutott:

- A magyar nyelvnek sajnos igazi, közeli rokona nincs, ez pedig nehezíti a nyelvtanulást. Egy spanyol tök könnyen megtanul franciául például, vagy egy holland angolul vagy németül, egy lengyel oroszul, stb. Nálunk ilyen nincs.

- Kevés a nyelvóra, kevés a nyelvtanár, a jó nelyvtanár meg ritka mint a fehér holló. 2008-ig németül tanultam általános iskolában, kb. egy mukkot nem tudtam. Középiskolában kaptunk egy normális német tanárt, 4 év alatt és egy nyári fizetős tanfolyam után kiizzadtam magamból egy középfokú nyelvvizsgát, de nagyon-nagyon hamar a kukában végezte ez a tudás, mert sosem használtam. Középiskolában emellett angolul is tanultunk, de komolyan, életem talán legrosszabb tanárát kaptuk. Itt szintén évekig nem tanultunk szó szerint semmit, aztán szerencsére jött egy új tanár, aki aztán kb. 11-es korunkban konstatálta, hogy az angol oktatásunkat újra kell kezdeni nulláról. Később egy nyelvtanfolyammal (ahol szintén volt egy jó tanárom) kiizzadtam ebből is egy középfokú nyelvvizsgát. Sajnos aktívan az angol tudásomat sem használom, de azért elboldogulok vele, ha muszáj. Filmeket, sorozatokat, írott szöveget megértem javarészt, meg ha utcán egy angol turista jön szembe, akkor neki is el tudom magyarázni, hogy merre van az Xy, de azért közel sem olyan szint, amivel gond nélkül élhetnék külföldön.

- Ez nem tudom mennyire valid érv, de ugye itthon az orosz nyelv tanulása több generációra is rá lett erőltetve. Én egy kicsit úgy érzem, hogy akkoriban dacból nem is igazán akarta azt a nyelvet megtanulni a legtöbb ember, ez pedig tudat alatt ráragadt a későbbi generációkra is. Sosem láttam vagy hallottam a szüleimet idegen nyelven beszélni vagy olvasni, gondolom más korombeli sem. Ha nincs szülői példa, akkor hajlamosabb a gyerek is lazábban venni a dolgot.

2023. febr. 19. 21:34
 16/43 anonim ***** válasza:
77%

Nincs rá szükségem.

Három évet pazaroltam el arra az életemből, hogy alapszinten makogjak angol nyelven és mindezt csak azért, mert a munkáltatóm utólagosan követelményként támasztotta. Elvégeztem, amit kellett, levizsgáztam, - mindenki "örült", - de azóta sem használom, mert nincs mire. Kapok rá valami nevetséges "pótlékot", de egy pohár vizet nem volnék már képes kérni angolul, mert annyira nincs szükségem rá a munkámban, egyébként pedig nem érdekel maga az idegen nyelv.

2023. febr. 19. 21:47
 17/43 anonim ***** válasza:
76%

#13 Milyen statisztikák?

Ha megkérdezel egy olaszt, hogy hány nyelven beszél simán bekamuzza neked hogy 3-4 nyelven is tud, közben csak tud pár szót meg felismeri az ételek nevét az étlapon. Nálunk meg az is azt állítja magáról, hogy nem beszél angolul aki simán el tud boldogulni a nyelvtudásával külföldön, mert érti amit mondanak neki a tanult nyelven és tud válaszolni, elolvasni amit kell.

A magyarok nem mondják azt hogy beszélnek egy nyelvet ha nem mondhatják el mellette, hogy van belőle nyelvvizsgájuk is. Ráadásul sokan ezek közül is inkább letagadják, mivel nem használták és a nyelvtudás pár év alatt elkopik. Én sem mondom, hogy beszélek oroszul, pedig van belőle nyelvvizsgám, ahogy a gyerekem sem mondja magáról, hogy beszél franciául, hiába tanulta évekig és tudna boldogulni vele ha fontos lenne, mivel az angolt beszéli, használja és mellette a francia tudása szinte nullának tűnik. Ugyanezt sok más országban simán úgy mondja el valaki magáról, hogy ő bizony beszél franciául, a valóságban meg nem is tud kimondani egy értelmes mondatot sem.

2023. febr. 19. 21:50
 18/43 anonim ***** válasza:
21%
Uniós statisztikák.
2023. febr. 19. 21:53
 19/43 anonim ***** válasza:
76%
Na igen, amit az utolsó írt, abban is van valami. Az ilyen kutatásokat bemutató cikkekben sosem írják le a módszertant. Ha önbevallásos, akkor azért jelentős esélye van a torzitásnak.
2023. febr. 19. 21:55
 20/43 anonim ***** válasza:
28%

Kérdező

Az emberek többségének nincsen szüksége arra, hogy más nyelven beszéljen, azt használja. MIre?

Ma már simán vehetsz fordító programot, kézi tolmács gépet, a mobilra is letölthető fordító applikációt. Ott van a google fordítója ami nem szépirodalmi szinten de lefordítja neked a szövegeket hogy megértsd amit feltétlenül kell. Koreait vagy szuahélit is.

Mérnök vagyok, nekem két nyelvvizsga volt a diplomámhoz elvárás. Ebből csak az angol az amit az utóbbi évtizedben használtam és azt sem a munkámban hanem mert szeretek youtube videókat nézegetni. Mégis mire kellene akkor azoknak az embereknek akik ha külföldivel találkoznak akkor is ott van nekik az idegenvezető a nyaralásukon?

Egyszerűen nem használjuk mert nincs rá szükségünk. Ennyi.

2023. febr. 19. 21:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!