Természetesen itt most nem a "proletár" szóra gondolok, aminek történelmi jelentése van, hanem a "suttyó", műveletlen embert jelentő szóra. Az első, ami eszembe jutott, az a white trash, de az nem egészen ezt jelenti. A másik a britek által használt chav, ami talán jó, de amerikai megfelelőt nem tudok.
A "chav" az a suhanc, huligán inkább. Hasonló jelentésű persze.
Használd a "pleb" szót! Társadalmi származásra utal, mivel a latin plebeiusból, és kicsit lenéző kifejezés is, akárcsak a magyar proli.
Létezik a "prole" is, ami szó szerint a proli. De ezzel az angol szóval egyedül Orwell 1984-ében találkoztam, élő beszédben még nem hallottam.
2023. jan. 19. 14:11
3/12 anonim válasza:
Szerintem a "prole" szót kifejezetten Orwell vezette be. Először én is ezt írtam volna, de aztán inkább vártam, hátha valaki okosabbat mind.
2023. jan. 19. 14:24
4/12 anonim válasza:
White trash
2023. jan. 19. 14:32
5/12 anonim válasza:
Különben a kifejezés nem Orwelltól származik, hanem a proletár kifejezésből ered. A rendszerváltás után, már csak pejoratív értelemben használják a társadalom alsó rétegeire.
2023. jan. 19. 14:33
6/12 anonim válasza:
5.: A könyvet 1948-ban írhatta (valószínűleg a számjegyek felcserélésével találta ki a címet,) 1949-ben adták ki. Az 1984-es év akkoriban még messzi jövő volt.
Mikor is volt a rendszerváltás?
2023. jan. 19. 15:34
7/12 anonim válasza:
Proletárok 1948 előtt is voltak. A proletár-diktatúra, a 20-as évek Leninizmusával egy idős.
2023. jan. 19. 16:24
8/12 anonim válasza:
7.: a "prole" szó ettől még származhat Orwelltől a "proletariat" újbeszél rövidítésére.
Ott pedig ő már pejoratív értelemben használta a társadalom alsó rétegeire.
Tehát a fogalom nem a rendszerváltással kapott pejoratív értelmet.
2023. jan. 19. 17:21
9/12 anonim válasza:
Pleb +1
2023. jan. 19. 20:04
10/12 anonim válasza:
Én úgy tudtam, hogy a pleb konkrétan ugyanazt jelenti, mint nekünk a proli. És használatkor is visszajelzésekből azt látom, hogy mindenki igy érti. Szóval.. Ez olyan, mint a water-viz, vagy dog-kutya..., nem?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!