Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van akkora jelentősége...

Miért van akkora jelentősége a helyesírásnak egyes emberek szemében? Nem addig fontos a helyesírás, míg megértik mit akarunk közölni? Köznevek helyesírására gondolok.

Figyelt kérdés

Ne sértsünk meg senkit, hogy nem jól írjuk ejtjük a tulajdonnevét.

Attól nem lesz a szememben kevesebb valaki, hogy pl. a 'j' betűt és 'ly'-t nem teszi a megfelelő szavakhoz.

Miért ne lehetne kétféle helyes írása egy szónak? Hosszú és rövid mássalhangzókra gondolok elsősorban. Pl. kultúra és kulturális - amikor én a második szó második Ú hangját is hosszan ejtem.

Milyen jogon vindikálják a nyelvészek, hogy ők alkothatnak szabályt, hogy hogyan helyes valamit leírjunk.

Ha a nép, az emberek máshogy írják használják az a döntő.

Hiszen nyelvében él a nemzet.

Az már csak a hab a tortán, hogy utána jönnek a sznobok akik megvetik - lenézik azokat az embereket, akik nem akarnak vagy tudnak "helyesen" írni pl. egy kérdésnél itt kiírva.

Akár indulhat egy mozgalom is a nem helyesen írók részéről felhívva a figyelmet a görcsös ragaszkodás butaságához a tudományos gondolkodás meddő erőltetése terén.

2023. jan. 15. 11:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
80%
#6 A nem megfelelő vesszőhasználat jobbik esetben félreértéshez, rosszabbikban félremagyarázáshoz vezethet.
2023. jan. 15. 15:48
 12/16 anonim ***** válasza:
78%

"A helyesírás valóban sokat elárul az emberről - leginkább olvasottságot. Mert aki sokat olvas, annak "beleég a retinájába" a helyes írásmód is."

Ebben az az ellentmondás van, hogy a helyesírást meg duzzadt fejűek időnként megváltoztatják. Én például sokat olvasni valamikor 65 környékén kezdtem, azóta kétszer adtak ki új szabályzatot, melyeket csikorogva is fogadtam - van, ami változást jó kuruc módjára nem is veszek tudomásul azóta sem. Valamint, másfelől, aki olvas, az nincs beoltva az ellen, hogy akár Jókait olvasson.

2023. jan. 15. 23:14
 13/16 anonim ***** válasza:
0%

10: Nekem csak az első mondata tűnik szemléltetésnek, legalábbis az nagyon elüt a többitől. Ha a többit is szemléltetésnek szánta, miért nem ugyanolyan stílusban írta meg azokat, mint az elsőt?

Szerintem azokat már nem szemléltetésnek szánta, csak lusta volt ékezeteket használni, ami egy mások helyesírását – akár jogosan, akár jogtalanul – ekéző hozzászólásban minimum öngól...

2023. jan. 15. 23:56
 14/16 A kérdező kommentje:
12. nagyon értelmes hozzáfűzés és továbblát az orránál aki írta. Hiszen a nyelvfejlődését az irodalmon keresztül szemlélteti. Még inkább azt sugalmazza nincs kőbe vésve, csak valakik szeretnék hogy oda legyen.
2023. jan. 16. 00:07
 15/16 anonim ***** válasza:
12%

a vessző hülyeség?? akkor írd már le nekem neked mit jelent ez a szöveg, vesszőket lehagytam belőle.

a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyez én nem ellenzem

nem mindegy, hogy hogyan érted!

2023. ápr. 20. 22:10
 16/16 A kérdező kommentje:

15. vesszővel is bőven van olyan mondat amit kétféleképpen is lehet értelmezni.

Egyébként a szöveg inkább központozást kíván, és utána nagybetű mondatkezdést, mint vesszőzést.

Pl. amire gondoltam:

kultúra és kulturális, a másodikat nem rövid "u" hanggal ejtem (hanem egyenlő hosszan az első 'u' hanggal) és mégis úgy kell írni. Mit változtatni a megértésen ha kétféleképp is helyes volna?

Pl. szőlő - aki rövid 'l' hanggal ejti az vagy ízesen beszél vagy zavaróan számomra. Vesd össze szülő szóval ahol rövid 'l' hang egyértelműen érvényesül.

Pl. jó irányra. Attila szót már engedik Atilla ejtésnek megfelelően írni.

Nyilván személynév miatt itt rögzített forma szükséges.

2023. ápr. 21. 11:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!