Milyen magyar szavak vannak, amik fejjel lefelé is értelmesek?
Tükörszónak hívják, ami visszafelé olvalsva is értelmes.
Én viszont olyan szavakat keresek, amik fejjel lefelé kiolvashatók és értelmesek. Akár írott akár nyomtatott betűkkel. Természetesen legalább 5-6 betűs szavakat mondjatok, de ha tudok, akkor inkább hosszabbakat!
Például S,O,Z,H betűk lehetnek bennük, mert ezek akár kézírással akár nyomtatott nagy betűként írva megfordíthatók, vagy például NY=HU kézírással.
vagy
HOZOD
DOHOS
SZEDED
SZEDI
SZIDOD
IDEHOZ
ISZOD
ESZED
EDZED
HISZED
Megfelelnek?
"Nem, asszem egyik se jó! Ugyanis fejjel lefele a betűk sorrendje is megfordul (nem a betűket kell egyesével felfordítani hanem egyszerre az egész szót), vagyis nem elég anagramma a megfelelő betűkből! Például: "SZ" fejjel lefele "ZS"."
Attól függ, hogy hogyan forgatod. Írd rá a szavakat egy lapra, aztán fény felé tartva fordítsd meg, hogy a lap hátulját nézd. Így ugyan azt a szót látod majd fejjel lefelé, és olvashatóan.
Fejjel lefelé nem, de nekem ez a kedvencem. :)
Az 1800-as évek vége táján, egy Brayer Gyula nevű magyar sakknagymester írt egy szerelmes levelet, ami oda-vissza olvasva ugyanaz:
Nádasi K. Ottó Kis-Adán, májusi szerdán e levelem írám. A mottó: Szivedig ime visz irás, kellemest író! Szinlelő sziv rám kacsintál! De messzi visz szemed… Az álmok (ó csaló szirének ezek, ó csodaadók) elé les. Irok ime messze távol. Barnám! Lám e szivindulat Öné. S im e sziv, e vér ezeket ereszti ki: Szivem! Ime leveled előttem, eszemet letevő! Kicsike! Szava remegne ott? – Öleli karom át, Édesem! Lereszket évasziv rám. Szivem imád s áldozni kér réveden – régi gyerekistenem. Les im. Előtte visz szived is. Ég. Érte reszketek, szeret rég és ide visz. Szivet – tőlem is elmenet – siker egy igérne, de vérré kinzod (lásd ám: ime visz már, visz a vétek!) szerelmesedét. Ámor (aki lelőtt ó engem, e ravasz, e kicsi!) Követeltem eszemet tőled! E levelem ime viszi… Kit szeretek ezer éve, viszem is én őt, aludni viszem. Álmán rablóvá tesz szeme. Mikor is e lélekodaado csók ezeken éri, szól: A csókom láza de messzi visz!… Szemed látni csak már!… Visz ölelni!… Szoríts!… Emellek Sári szivemig. Ide visz Ottó. Ma már ím e levelen ádresz is uj ám: Nádasi K. Ottó Kis-Adán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!