Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szláv nyelvek közül az...

A szláv nyelvek közül az Orosz hangzik a legelelengánsabban úgy, mint a germán nyelvek közül a Német?

Figyelt kérdés

2022. szept. 30. 18:24
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Minden nyelvet lehet szépen is és csúnyán is beszélni. Most nem a káromkodásra gondolok. Egyébként ízlés dolga.
2022. szept. 30. 19:20
 2/8 anonim ***** válasza:
24%
Én egyáltalán nem tartom elegánsnak az oroszt, olyan erőszakos fura hanglejtéssel beszélik. A szláv nyelvek közül nekem a cseh tetszik a legjobban.
2022. szept. 30. 20:32
 3/8 anonim ***** válasza:
51%
Az orosz aztán minden csak nem elegáns, bár a többi szláv nyelv sem az, meg nagyon hasonlóak, a szláv népek meg is értik egymást
2022. okt. 1. 07:20
 4/8 anonim ***** válasza:
24%

Ezen én is sokat gondolkodtam. Ugye a legszebb germán nyelv a német, a legszebb ,,újlatin'' nyelv a latin, igyekszem is mindkettővel napi alapon foglalkozni, de melyik a legszebb szláv nyelv?

Azthiszem a szlovák talán. Másodikként meg a kissé mesterségesen előállított Intersavic-ra tippelnék.

Mindenesetre a szlovák gyerekkoromban kezdett érdekelni (az orosz is), utána meg fiatal felnőttként akkor már hosszabban foglakoztm a szlovákkal, most meg idén ezekre a kezdőknek vagy inkább már újrakezdőknek, korai haladóknak szóló videósorozatból:

https://www.youtube.com/watch?v=t15HAAYRO7Y

Nyelvészetileg talán a félmesterséges Interslavic lehet a legszebb. Erről em sokat tudok, de érdemes egy kicsit foglakozni vele.

2022. okt. 2. 00:37
 5/8 anonim ***** válasza:
68%

#4 a legszebb újlatin nyelv a... LATIN?! 😂

Kérdező, szerintem ez szubjektív, mindenkinek más tetszik. Nekem személy szerint ha germán, akkor norvég... ha szláv, akkor szerb.

2022. okt. 2. 10:47
 6/8 anonim ***** válasza:
52%

Írtam részletes indoklást is, miért a legszebb újlatin nyelv a latin, de mivel a GYK-n ismételni nem szabad, leírom a linket, akit érdekel, megtekintheti 7. válasz):

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..

Tömören annyi, hogy mély gyerekkori élmények fűznek hozzá, később meg most a világjárvány idején úgy alakult az életem, hogy sokat töltöttem elszigeteltségben, viszont megadatott egy-két szabad év, ezt pedig a gyerekkori élmények felelevenítésével töltöttem, így a régi latin rajongások, foglalkozások felelevenítésével is. Kerestem a kapcsolatot a revitalizációs, vagy legalábbis élő (élve tartani próbáló) jellegű törekvésekkel, elkezdtem újkori latinsági szépirodalmat (Kepler: Somnium) és modern ifjúsági latin műfordításos irodalmat is olvasni latinul (Harrius Potter et Philosophi Lapis, Winnie ille Pu, Hobitus ille, Regulus /A kis herceg/) olvasni latinul, élő előadásokat hallgatni (Paideia Media, Satura Lanx) meg külföldi sugárzású latin híradásokat, podcastokat (Nuntii Latini, újabban kicsiny hazánknak rendre sikerül belekerülnie valamilyen botránnyal). Ha valaki akar, rendszeres aktív társalgást is összehozhat, bár fizetősen valószinűleg gyorsabban talál ilyet.

A kérdésre visszatérve:

Persze hogy szubjektív, melyik a legszebb nyelv, de ezt le sem kell írnom, szerintem sokkal inkább érdemes elfogadni a kérdés kereteit és szemléletét. Amit magamról mondhatok: nálam nagyjából valószínűleg sokat számít a nyelvészeti értelemben vett archaizmus, vagyis ha egy nyelv jól őrzi nyelvcsaládjának minél régebbi alakját. A román pl. érdekes az újlatin nyelvek közt: a szavak alakját az egyik kegkisebb mértékben őrizte meg az újlatin nyelvek közül, viszont morfológia területén kifejezetten ,,konzervativ'' nyelv, és jól megőrzött néhány vonást.

Hasonló konzervativizmus okán a germán nyelvek közül épp ezért a gót tudott érdekelni, de ebben sajnos nem fogtam bele, bár sikerült szövegemlékekeket, korpuszt, részleges nyelvtant szereznem róla. Továbbá az izlandi, amely szintén elég ,,konzervatívnak'' számít.

2022. okt. 2. 15:37
 7/8 anonim ***** válasza:
45%

(Folytatás:) Az InterSlavic épp ezért talán szebb az orosznál, mert tudósok (is) szerkesztették és figyeltek arra, hogy a régi óegyházi szlávból minél szervesebben meg tudjanak őrizni vonásokat. De mésem tudtam időt szánni rá, noha az egy-két nyelvtani részlet, meg korpusz, amibe belefogtam az tetszett.

https://www.youtube.com/channel/UCShYXuD2TyJlYd9UWUUiYiA

[link]

De aztán maradtam a szlováknál: közel van, hozzánk magyarokhoz történelmi okokból közel áll érzelmileg, nekem is van személyes múltam benne, és nyelvészeti szempontból is vanak szép konzervativ vonásai. Meg a korábban emltett videós szlovák lány is nagyon jól tanít.

2022. okt. 2. 15:54
 8/8 anonim ***** válasza:
75%

Nem minden szláv nyelv durva ott a lengyel :

Polski wcale nie jest ostrym językie. Ez olyan durva?

A németre meg azt mondják katonás nyelv ami igaz de mégis szép tud lenni

2022. okt. 3. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!