Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Alárendelt mellékmondat...

Alárendelt mellékmondat igeideje múlt idejű főmondatnál?

Figyelt kérdés

(Elméletileg) tudom, hogy (elméletileg) jelen időt használunk, ha egyidejű a cselekvés a főmondattal, és múltat, ha a főmondatnál régebbi, de valahogy nem minden mondatnál érzem, hogy mikor kéne így gondolkoznom. Igazából azt sem tudom, mit kérdezzek - van valami tippetek, hogy tudatosabban átlássam a dolgot? A múlt idő itt regénybeli elbeszélésként értendő.

Pl.

Tudtam, hogy szereti a fügét.

vs.

Tudtam, hogy szerette a fügét.

-> ennél érzem a különbséget. A múltban tudom, hogy abban az időben szereti a fügét vs. a múltban tudom, hogy az adott múltnál régebben szerette a fügét (de már nem, vagy mondjuk meghalt).

Nem értettem, hogy miért tűnik olyan sértettnek.

vs.

Nem értettem, hogy miért tűnt olyan sértettnek.

-> ennél már nem érzem.

Volt egy olyan sejtésem, hogy csak kihívásnak venné a kérdésem.

vs.

Volt egy olyan sejtésem, hogy csak kihívásnak vette volna a kérdésem.

-> itt már megint érzem.

Bár az is a pakliban van, hogy amit tudok is rosszul tudom. Hálás lennék a segítségért :)

2022. szept. 23. 20:41
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A magyar nyelvben nincs erre szabály. Igazából érzésre megy a dolog, ami nekem így hangzik jól, az neked úgy.

Az első példádban a múlt időt én akkor is használnám, ha mondjuk apámról beszélnék, aki tavaly meghalt. Anyám gyakran csinált bundás kenyeret, pedig tudta, hogy apám nem szerette.

A másodikban a nem értettem, hogy miért tűnik olyan sértettnek bennem olyan érzést kelt, hogy az adott illető általában sértettnek tűnik, nem csak akkor, abban a szituációban.

A harmadik példádban a két mondat nekem ugyanazt jelenti.

Szóval érted, ez inkább ilyen stíluskérdés. Te így beszélsz (írsz), én meg úgy. Persze az is lehet hogy tévedek, és erre tényleg van valami társadalmi konszenzus magyarban is.

2022. szept. 23. 21:21
 2/4 anonim ***** válasza:
0%
Te összekevered az angol igeidő-egyeztetéssel, csakhogy ez nem angol. Természetesen jelen idő kell, kivéve ha a mellékmondatbeli cselekvés tényleg korábban történt. A feltételes módúnál még elmenne a múlt idejű is, de minek bonyolultabban kifejezni valamit, ha egyszerűbben is lehet.
2022. szept. 23. 22:19
 3/4 anonim ***** válasza:
33%
A magyar nyelvben a szabály= az elemi logika.
2022. szept. 23. 23:56
 4/4 anonim ***** válasza:
én meg azt nem értem hogy miért használják múltidőre hogy " régen azt szoktuk csinálni" mikor a környezetemben sosem használták így, hanem csak hogy csináltuk.
2022. szept. 24. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!