Az emberek nem tudják, hogy az "írok privát" nem helyes kifejezés?
Sokszor látom facen, most pl. ez jött szembe: "szia engem érdekelne az asztal, írok privát"
Miért nem írják ki, hogy írok privátban vagy írok privát üzenetet? Értem én, hogy rövidítés így meg úgy, de nekem ez úgy tűnik, hogy semmi köze a rövidítéshez, egyszerűen azt hiszik, ez így helyes. Ők írnak privát, besz@rok :D Mintha a "priva" lenne a szó maga, és ragozva privát :D
Jézusom. Akkor másképp fogalmazok. Figyelj. Nem helyes így használni ezt a szót, nyelvtanilag helytelen.
11: "nyelvtanilag helytelen"
Nevezd meg, melyik nyelvtani szabályba ütközik a privát határozószó használata!
"Nem helyes így használni ezt a szót"
Helyes, nem helyes – ezek a kifejezések arra a vaskalapos, előíró nyelvészetre voltak jellemzőek, mely fölött már réges-rég túllépett a nyelvtudomány. A mai nyelvészek megfigyelik a nyelvhasználók nyelvhasználatát, és azt dokumentálják, leírják. Nem elő, hanem le. A mai, leíró nyelvészetben nem létezik helyes és helytelen – minden, amit anyanyelvi beszélők egy csoportja mond (a nyilvánvaló nyelvbotlástól eltekintve), per definitionem: létező és használatos. Persze, nem feltétlenül mindenki által, hiszen a nyelvek nem egységesek.
A nyelvek változnak. Korábban a privát szót nem használták határozószóként, de ma már vannak, akik igen. Minden múltbéli változás, ami gyökeret vert a nyelv történetében, így kezdődött. Valaki elkezdte, mások átvették, majd elterjedt a teljes beszélőközösségben. Lehet, a változás eleinte egyeseknek nem tetszett, de a nyelv már csak ilyen demokratikus: a többség szava dönt.
13: Sajnálatos, hogy te inkább nézed hülyének az embereket, mintsem feltételezd, ad absurdum elfogadd, hogy az ő nyelvváltozatuk kissé eltér a tiédtől. De hogy jössz te ahhoz, hogy a saját nyelvváltozatodat kérd másokon számon? Az ő nyelvváltozatuk pont annyira "helyes", mint a tiéd.
15: Ez csak a te idioszinkráziád. Semmi bizonyítékod nincs rá. Elvárod, hogy mindenki úgy írjon és beszéljen, ahogy te, mintha csak az lenne az egyedüli "helyes". Az elfogadásól szólna a nyelvi tolerancia, ami sajnos sokakból hiányzik. Kicsit bele kéne ásnod magad a mai nyelvészetbe, és akkor talán te is elfogadóbb lennél, és nem ilyen idejét múlt érveléssel (mint pl. "nem helyes") igyekeznél megvédeni a vélt igazadat.
Az, hogy neked nem tetszik, az nem jelenti azt, hogy nem helyed. Ha eddig nem tudtad, hogy a "privát" szó határozó is lehet, akkor nem csoda, hogy helytelennek tartottad. Most már remélem világos.
Egyébként én is el tudom képzelni, hogy valaki a "privát" szó -t végződését tárgyragnak gondolja, és azért használja így, de ettől még a korábban elmondottak miatt helyes így használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!