Az emberek nem tudják, hogy az "írok privát" nem helyes kifejezés?
Sokszor látom facen, most pl. ez jött szembe: "szia engem érdekelne az asztal, írok privát"
Miért nem írják ki, hogy írok privátban vagy írok privát üzenetet? Értem én, hogy rövidítés így meg úgy, de nekem ez úgy tűnik, hogy semmi köze a rövidítéshez, egyszerűen azt hiszik, ez így helyes. Ők írnak privát, besz@rok :D Mintha a "priva" lenne a szó maga, és ragozva privát :D
A privát szó lehet határozószó is, nem csak főnév vagy melléknév. Határozószói jelentésben teljesen helyes az a kifejezés, hogy Írok privát. Hogyan írok? Privát.
Ez ugyanolyan, mint pl. az online szó – azt is használjuk határozószóként is, pl. Kitöltöttem online.
Nem. Hogyan írok? Privátban.
A határozó, mint mondatrész, kifejezhető határozószóval vagy ragozott főnévvel – miért ragaszkodsz ahhoz, hogy ragozott főnévvel legyen kifejezve???
Vagy szerinted az sem helyes, hogy "Holnap írok", mert annak "Holnapon írok"-nak kéne lennie? A csudát! Csak simán: holnap. Mert a holnap határozószó.
Hasonlóan, a privát szó is lehet határozószó. Te vélhetően eddig nem ismerted a határozószói használatát, ezért ragaszkodnál a ragozott főnévhez. Másokat szólsz le a nyelvhasználatukért, holott valójában szélesebb a szókincsük, mint a tiéd, szóval mindezt tudatlanságból teszed…
Hogy beépíted-e a saját szókincsedbe a határozószói használatot, az a te döntésed. De másokat nincs jogod meg- vagy leszólni azért, mert ők nem az általad elvárt formában használják.
5: "Nem használjuk így ezt a szót"
Te magad szolgáltattál erre ellenpéldát: "Sokszor látom facen".
Akkor ezek szerint használjuk ebben a formában, csak nem mindenki.
Az is kérdés, kire vonatkozik a T/1-es kijelentésed ("nem használjuk"). A magyar anyanyelvűek összességére? Arra nem vonatkozhat, hiszen ezt te magad megcáfoltad.
6: Dehogy tűnik el emiatt a tárgyeset a magyarból. Honnan tudod, hogy az "írtam PM"-ben a PM rövidítés nem a tárgyragos "private message-et" kifejezést rövidíti?
Nem áll ez messze a magyar nyelv belső logikájától, hiszen összetett szavakban sem jelenik a tárgyrag, pl. adóbevallás, nem *adótbevallás. Ezt hívják jelentéstömörítésnek.
8: Dehát te magad mondod, hogy számtalan helyen látod! Akkor nem tűnik megalapozottnak az az állítás, hogy "nem használjuk", hiszen tapasztalod, hogy mások használják.
Erről az a vicc jut eszembe, amikor a székely bácsi életében előszőr látva zsiráfot így szól: ilyen állat márpedig nincs.
Itt most te játszod a székely bácsi szerepét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!