Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van olyan külföldi ismerősöd,...

Van olyan külföldi ismerősöd, aki magyarul tanul? Hogy boldogul vele? Van valamilyen tanulságos, esetleg vicces sztorid ezzel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
2010. szept. 21. 17:51
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
67%

Előző vagyok. Néhány kérdésre nem válaszoltam...

Az én anyanyelvem a svéd. Három gyerekünk van, három kislány, és úton van a negyedik, valamint egy kisfiú.

Több gyereket nem tervezünk...

2010. szept. 22. 01:36
 12/24 anonim ***** válasza:
86%
Van tobb is, es en is (nektek) "kulfoldon" szulettem es sokan kertek, tanitsak egy par mondatot magyarul, es nagyon mokas volt, ahogy akartak kimondani:D De sajnos en is csinalok hibakat a mondataimban, gyakran tukorforditok stb.. Szoval rajtam is lehet nevetni :D
2010. szept. 22. 15:00
 13/24 anonim ***** válasza:
89%

Nekem a baratom angol es kb 150 szo van a "szotarjaban":)

A kiejtes az tenyleg vicces pl hogy vagy = hazs vazs, lany = lanyI, fiu = fiuM, madar = madoooor :),meg a viz = viZS, de az igen meg nem az tokeletes, meg a szeretlek is :) meg a hangsulyozas ugye tok mas.

Vicces sztori van boven, olvasni egesz jol tud, igaz a haromnegyedet nem erti. Az agya helyett szivacs van, az altala ismert szavakbol mondatokat gyart :) Baratnomnak mondta, h "szia te kis kaki" :D kisse meglepodott, meg hogy "buta majom vagyok" :) Mikor voltam naluk latogatoba anyukaja azzal fogadott h "Isten hozott" - kisse meglepoen jo kiejtessel :)

Meg baratom mondta nekem kesobb h "Isten hozott ide nekem" meg hogy "Segit, mikor merges vagyok" stb szal szepen osszerakja a kis mondatait.

Vicces volt, mikor voltunk M.o.-on, akkor sokat tanult, csak ugy szimplan h hallotta a beszelgeteseket. Utolso nap leirta fejbol mind a 100valahany szot, amit elsajatitott. Szetnevettuk szuleimmel az agyunkat, mikor lattuk, hogy hogyan irja le fonetikusan (is) a magyar szavakat. Most hirtelen nem jut pelda eszembe, de majd ha igen, akkor leirom :)

2010. szept. 22. 16:07
 14/24 anonim ***** válasza:
91%

"Isten hozott ide nekem" Ez olyan édes. :D Nekem azt írta MSN- en egyszer, hogy "ugy szretlek mint a sot"

Igen, írásban ált. kihagyja a szeretlek-ből az első e-t. Mikor mondom neki, akkor azt mondja hogy "That's how I pronunce it and it is difficult to remember how to write it" Mondatokat ő is próbál összerakni, sokszor tetszik neki, hogy magyarban nem kötött a szórend, mint náluk aztán lehet variálni. :D

Az érdekes, amit az előbbi válaszok egyikében írtál, hogy a fárjed is hogyma- nak ejti a hagymát, ez vmi amerikai tünet lehet akkor :) A száraz- on meg fetrengek, ott mi még nem tartunk, de ha tanítom, figyelni fogom.

2010. szept. 22. 17:05
 15/24 anonim ***** válasza:
88%
Azert ejtik hogymanak a hagymat, a magyar zart a nincs az angolban es kicsit hasonlit az o-ra, es egy kulfoldi nem hallja a kulonbseget! A nemet ismerosom folyamatosan ugy irta le az Orsolya nevet, hogy Orsolyo, mert nem hallotta a kulonbseget
2010. szept. 22. 17:48
 16/24 anonim ***** válasza:
86%
Igen az az oka, amit az elozo irt. Nem hallja a kulonbseget, ezert mondja ugy es ez visszafele is igaz, mert az o-bol is csinal a-t. Pl. a hogy vagy-ot hagy vogy-nak mondja. Es nem hallja a kulonbseget, mert egyik hang sincs az angolban, ami teljesen ugyanez lenne es felnott korban ezert nem tudja a hangot "diszkriminalni", megkulonboztetni. A brit angol mas, mert abban van olyan o hang, ami kozel all a magyar o-hoz, igy lehet, hogy egy angol meg tudja kulonboztetni jobban. Nem kell azt hinni, hogy hulyek, hisz a magyaroknak is van ilyen az angolban. Pl. gondoljunk a bad es bed szavakra, amit sokan ugyanugy ejtenek, hisz a magyarban nincsenek mar hasznalatban kulonbozo nyelvallasu e hangok es a fuluk nem hallja a kulonbseget. Ez az akcentus lenyege. Hogy valaki nem kepes meghallani a kulonbseget, mert gyerekkorban nem tanulta meg, nem talalkozott vele.
2010. szept. 22. 17:59
 17/24 anonim ***** válasza:
89%

Nem is mondtam egy szóval sem, hogy hülyék...

Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam, inkább tartom aranyosnak, mint bármi másnak. Nekem is van egy csomó szó angolul, amit nem jól ejtek =szerintem, mert ha őt megkérdezem, akkor azt mondja, hogy tökéletes, de ő velem nagyon elfogult...)

2010. szept. 22. 18:30
 18/24 A kérdező kommentje:

Hú, köszönöm szépen a sok sztorit, nagyon jók!

Az a-o keverést én is megfigyeltem, nemcsak angol, hanem német ismerősöknél is.

2010. szept. 22. 18:39
 19/24 anonim ***** válasza:
86%
18:30: nem is rad ertettem, hogy hulyenek nezed oket. Epp azok az emberek, akik nem tudnak angolul nezik neha hulyenek oket. Elkezdenek hozzajuk beszelni, mint egy 5 eveshez vagy direkt atverik oket, lenezik oket, mert Magyarorszagon az emberek meg mindig nem szoktak hozza, hogy valaki akcentussal beszeljen es egybol kinezik. Pl. ott van Joshi Bharat (nem biztos, hogy jol irtam). En arrol a hapsirol meg nem mondtam volna, hogy nem magyar, de mindenki szidja a neten, hogy hogy lehet olyan kiejtessel beszelni (en eszre sem veszem az akcentusat meg a "vendegeitol" kb. 1000-szer jobban tud). En nagyon buszke lennek a ferjemre, ha ugy tudna magyarul. Az borzasztoan magas szint mar valakinek, aki felnottkent kezdett el tanulni magyarul.
2010. szept. 22. 19:03
 20/24 anonim ***** válasza:
81%

Ja, értem :)

Az tényleg ronda dolog. Joshi szerintem is nagyon jól beszél magyarul, és csodálatos szintet ért el. Én is büszke vagyok barátomra is, mert a magyar nagyon nehéz nyelv. Főleg angolhoz képest, de ő annyira igyekszik, és annyira örül, ha megdicérem (gyakran dicsérem, meg nem szoktam belekötni a kiejtésében, csak ha már tényleg nagyon mást mond, de az nem nagyon fordul elő.) Sőt, örülni szoktam mikor magától mond valami olyan magyar szót amit nem is tőlem tanult. Még utána is néz dolgoknak. :D

2010. szept. 22. 19:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!