Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mely nyelvcsaládok használják...

Mely nyelvcsaládok használják a "ny" hangot?

Figyelt kérdés

2022. jún. 27. 11:59
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Itt találsz egy listát a nyelvekről ahol előfordul, sok nyelvcsalád képviselteti magát: [link]
2022. jún. 27. 12:17
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
A lengyelek biztos. Ők az n-t nem ismerik. Olyan idegesítő volt amikor németeknél a “nie” szót mindig “nyí”-nek mondták. De szerintem a szlávoknál kb. igaz is ez.
2022. jún. 27. 12:40
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Európában az újlatin nyelvek és a szláv nyelvek használják, meg a magyar.
2022. jún. 27. 13:22
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
12:40-es: az [n] hang minden szláv nyelvnek része, ne mondjunk már olyat, hogy nem.
2022. jún. 27. 16:53
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

16:53-as, nem ismerem a szláv nyelveket, nem állítottam hogy sehol sem része, viszont akkor szerinted a németeknél felnőtt kettős állampolgár kollégám miért nem tudta kimondani az n-t?

Ugyanez az orosz kollégám a d-vel. Oroszt tanultam, ott tudom, hogy van d, mégis a kollégám mindig gyí-t mond a die-re. Pedig 19 éves kora óta “német”, német főiskolát végzett, tehát nem az van, hogy sötét lenne.

2022. jún. 27. 17:25
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
5: Mert elölképzett magánhangzók előtt, mint amilyen az i, automatikusan lágyítják a t, d, n, c hangokat, így tyi, gyi, nyi, csi lesz belőlük. Más magánhangzók, mint pl a vagy o előtt biztos a kollégád is ki tudta ejteni az n hangot.
2022. jún. 27. 18:26
 7/17 anonim ***** válasza:
17:25-ös, de mondtál, idézem: "A lengyelek biztos. Ők az n-t nem ismerik." Keverted a fonéma létezését a módosulásával (lágyításnak hívják a szláv nyelvekben).
2022. jún. 28. 08:47
 8/17 anonim ***** válasza:

7 igen, a lengyelnél erre jutottam (nyelvismeret hiányában), mert ő már németeknél nőtt föl, érettségizett és egyetemet is végzett, lengyel bevándorlók gyerekeként.

Ennyi tapasztalat után csak a beszédhiba, vagy az n nem ismerete volt számomra logikus magyarázat.

Más az amikor egy most kiesett szalagmunkás töri a nyelvet.

2022. jún. 28. 10:43
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
A lengyeleknél VAN 'n' hang, az oroszoknál is VAN 'd', csak az i (oroszban ji) lágyítja. Más magánhangzó előtt simán kiejtik ők is.
2022. jún. 29. 13:15
 10/17 anonim ***** válasza:
Oroszoknál tudom. Azt mégbtanultam. “Dászvidányija”. Így köszönt a tanár mindig.
2022. jún. 29. 18:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!