A francia és német nyelvek bonyolultabbak az angolnál?
"Számodra. Más számára meg más miatt nehéz, nem vagyunk egyformák."
Ez sem igaz. Mutass nekem egy embert, aki hamarabb megtanul oroszul/lengyelül, mint spanyolul (természetesen a szomszédnyelvek beszélőin kívül). Vagy nota bene: mutass nekem egy embert, BÁRMILYEN anyanyelvűt, aki hamarabb megtanul szanszkritul, mint eszperantóul, spanyolul vagy angolul. Egyszerűen nem tudod megkerülni azt, hogy az egyik nyelvben háromszor, ötször vagy tízszer bonyolultabb a morfológia, mindenféle igetöveket és azok változatait kell magolnod meg eset, szám, személy szerint ragozni mindent, a másik nyelvben pedig ebből semmi nincs.
Azt a hasonlatot szoktam hozni, hogy a nyelv olyan, mint a mértékegység. Amit mér (a közölt tartalom) az ugyanaz, viszont az eszköztár az egyikben szabályos és intuitív, a másikban nehézkes és egyedileg kell hozzá megtanulni mindent. Tehát van a metrikus rendszer, ahol az összes váltószám 10, meg van mondjuk az angolszász, ahol négyzethüvelykkel meg lábbal meg mérfölddel kell számolni és mindegyiknek más a váltószáma, de a távolság, amit lemér, mégis ugyanannyi. A nyelv is ilyen. Vannak nyelvek, ahol mondjuk nincs névszóragozás, ahol csak megtanulod a szavakat és az igeragozást, és már alapszinten tudsz is gagyogni. Na, ez nem fog menni mondjuk oroszul. Ott előbb nagyon végig kell menned az alapokon, azokat kell készségszinten elsajátítani, és akkor lehet folytatni az egyébként nem egyszerű igeragozással.
"Hát 150 szót megtanulni egyik nyelven sem olyan nagyon megerőltető."
Nem megerőltető, csak az angolban pl. kevés kivétellel teljesen szabályos a többes szám és nincsenek nyelvtani nemek, a németben pedig ezeket pluszban hozzá kell tanulnod, amikor a szavakat tanulod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!