Miért mondja sok gyerek az autót "ótó"-nak?
A legtöbb ilyen torz szó a szülőktől jön, hiszen tőlük tanulnak beszélni a gyerekek, de ezt az egyet nem értem, mert még nem hallottam felnőttet, aki "ótó"-nak mondaná az autót.
Mit gondoltok? Ti hallottátok már felnőttől?
Konnyebb kimondani, masreszt ha nem figyelsz a szo artikulalasara, akkor nagyon hasonloan mondod ki te is. Csak te mar tudod, hogy az ott valojaban ket betu (a, u), es nem pedig egy, ez pedig hozzasegit ahhoz, hogy au-nak is halld, amikor masok mondjak.
De a kisgyerek ezt meg nem tudja, o sokkal inkabb o-nak azonositja be, kicsit furcsa o, de ha egy betu, akkor megiscsak o, hiszen az van kb feluton az a es az u kozott, o-val tudja leutanozni.
Regen, videken mar hallottam felnotteket otonak ejteni. Foleg Somogyban.
Amugy, egy gyereknek konnyebb kiejteni. Nagy hulyeseg, hogy a szuloktol jon.
Lányom, amióta csak beszédre hasonlít, amit nyögdécsel, "ató"-nak mondja, ahogy minden felnőtt ember is.
Nagyon artikuláltan beszél.
Mert ritka hang, a szabvány magyar nyelvjárásban kevés a diftongizált au, ezért a gyerek kénytelen ritka esetként megtanulni.
Olyan, mint a ch a ,,technikában''. Sokéig max ez az egy mintája lesz meg neki, addig meg kénytelen kivételként megtanulni. (Most tekintsünk el attól, hogy a görög-római örökség ch-jait szinte mindig fel szabad oldani k-vá)
Bár a többi hangot is végső soron szintén példák révén tanulja meg, de a gyakori hangoknál sokkal sokkal hamarabb átesik azon a fázison, hogy felismerje sok minta közös vonását, vagyis mint csereberélhető elemet. Az autó neki egy kellemetlen első példa, később jön össze neki annyi mintája, hogy elemként tudatában leválassza és beépítse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!