Mi az orosz megfelelője a lengyel "paździerz" szónak (lenn bővebben)?
paździerz - lenből vagy kenderből visszamaradt száraz, fás rész
Egy hasonló tövű orosz szót keresek, ami hasonlít erre az alakra. Az ószláv "pazderьje"-ről nem találtam szócikket (amiből a "paździerz" is jön), leszármaztatott orosz szavat.
Válaszaitokat köszönöm!!!:)
A paździerzről van lengyel Wiki szócikk - [link] -, és ha rákattintasz az orosz oldalára, ezt kapod: [link] - a szó meghatározása stimmel (a fonó-növények szárának fás részei, amelyeket lenből, kenderből, rostmályvából, ?ebvészből? nyernek)
Az utolsó bekezdés szerint pedig: a kostra névből származik az októberi hónap (a fonó-növények évszaka) neve fehéroroszul, lengyelül, litvánul...
Nem tudom, ez segít-e bármit is, mert az én fülemnek a paździerz és a костра kicsit se tűnik közös tőnek, viszont tény, hogy oroszul így mondják.
Köszi, de ezt eddig is tudtam!
Nekem olyan szó kéne, ami közös tőből ered, hasonlítanak egymásra.
Ezért is írtam az ószláv eredeti szavat, mivel általában azokból vezethetőek le a mai orosz (vagy egyéb szláv eredetű) szavak is
Nem tudom, ezt kerested-e. Az orosz népi dialektusok szótára 1990-es kiadásában találtam olyat, hogy паздерье / паздира - amennyire értelmezni tudtam, ez a háncs. (Mellesleg a mi pozdorja szavunknak is ez lehet a gyökere, mert az Arcanum szerint a szlávokotól vettük át:)
[link] - 144 oldal (ott van, hogy mely területeken, mikor jegyezték fel a használatát)
Igen, köszi, ezt kerestem!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!