Lehet-e magyar helyesírás szerint anyakönyvezni az arab vezetékneveket?
Lehet, sajnos. Én így jártam, arab nevem van magyarosan írva és jelenleg jobbra-balra futkosok hogy ez megváltozzon, mert vicc ahogy így kinéz🤡
De teszem azt, mikor édesapám letelepedett itt, neki is megkavarták a nevét a magyar okmányain. Különbség kettőnk között, hogy ő belefáradt a reklamálásba meg az ügyintézésbe, én meg csak most kezdek belejönni😂
#2 Akkor ezek szerint van rá mód, legalább ezt már tudom. 😅
Az viszont igaz, hogy nem minden külföldi név néz ki jól magyarosan leírva. Az én páromnak viszont olyan a neve, hogy francia átírás szerint tele van magyar szempontból teljesen indokolatlan magánhangzókkal. 😅 Nem akarok kicseszni a leendő gyerekemmel, hogy vért izzadjon, mire megtanulja leírni a nevét, vagy hogy állandóan azzal szenvedjen, hogy másoknak magyarázza, hogy kell kiejteni. Nyilván mérlegelni kell.
Nincs hivatalos átírás. Pl. بشير ez a keresztnév átírva lehet Bachir, Basheer, Bachir, Bechir, etc... kiejteni ugyanúgy kell. Legalább ne beszélnél hülyeségeket, ha fogalmad sincs az egészről.
Hasonló cipőben járunk a 2-es válaszolóval, az én apukám nevét is magyarosították amikor állampolgárságot kapott, szóval lehetséges.
Csak én nem járok ott, hogy megváltoztassam, mert a vezetéknevemmel baromi hülyén nézne ki. Maximum akkor változtatnám meg, ha külföldre költöznék, de akkor már minek, egész életemben azt magyaráztam, hogy hogy kell kiejteni, úgyhogy már ugyan mindegy ha továbbra is magyarázkodok, engem nem zavar :)
Egyébként nagyon jó beszélgetés indító, illetve nagyon sokan kellemetlennek érzik azt kérdezni hogy "Miért ez a neved?", sokkal egyszerűbb nekik, ha úgy teszik fel a kérdést, hogy "Hogyan kell kiejteni?" Szebben is hangzik :) (de ez személyes vélemény/tapasztalat)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!