Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tőlem idősebb, tőlem szebb,...

Tőlem idősebb, tőlem szebb, tőlem kisebb stb.? Akik így mondják, azoknak az iskolában is így tanították?

Figyelt kérdés

2022. febr. 7. 21:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
74%

Miért, te az iskolában tanultál meg beszélni?

amúgy mi a gond ezzel?

2022. febr. 7. 21:24
 2/13 A kérdező kommentje:

Nem gond. Érdekel.

A válaszodat nem igazán tudom hova tenni.

2022. febr. 7. 21:31
 3/13 anonim ***** válasza:
90%

Ez nyelvjárási eredetű, ugyanúgy, mint a nevek előtti névelő, vagy az „add oda nekem”. (Annyi különbséggel, hogy az előbb említett két példa nyugat-dunántúli eredetű, így markánsabban eltér a köznyelvtől, a „tőlem nagyobb” pedig kelet-magyarországi, amiről megszoktuk, hogy az a standard magyar, ezért jobban megütközünk, amikor nem minden eleme az.)

Iskolában általában a standard nyelvváltozatot tanítják, de tanára válogatja, mennyire fogadják el a nyelvjárást (már nem olyan vaskalaposak ebben, mint negyven éve).

2022. febr. 7. 21:48
 4/13 anonim ***** válasza:
65%
Bocs, de mi a probléma ezekkel? Szerintem tökéletesen megfelelnek a szabályoknak.
2022. febr. 7. 21:51
 5/13 A kérdező kommentje:
A nyelvtankönyvekben azt tanítják, hogy pl. nálam nagyobb, nem pedig azt, hogy tőlem nagyobb. Tanítónénik nem próbálták kijavítani a tőlem/tőle változatot?
2022. febr. 7. 22:02
 6/13 A kérdező kommentje:
4: Ki mondta, hogy probléma?
2022. febr. 7. 22:04
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A 4-es vagyok, nekem a tőlem a megszokott, felénk (Bács-Kiskun megye) mindenki így használja, a tanítók is.

A problémát meg úgy értettem a kérdésemben, hogy mi nem stimmel szerinted, mivel itt ezt használja mindenki és nem értettem a kérdésed lényegét.

2022. febr. 7. 22:13
 8/13 anonim ***** válasza:
0%

Nyelvrongálás.

Nem tanítják az iskolában.

2022. febr. 8. 08:30
 9/13 anonim ***** válasza:
Semmivel sem súlyosabb, mint a fel/föl, stb.
2022. febr. 9. 08:36
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

Ja, semmivel.

Akkor hogyan különbözteted meg például azt, hogy "szebb tőle", attól, hogy "szebb tőle" ?

2022. febr. 9. 08:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!