Tőlem idősebb, tőlem szebb, tőlem kisebb stb.? Akik így mondják, azoknak az iskolában is így tanították?
Miért, te az iskolában tanultál meg beszélni?
amúgy mi a gond ezzel?
Nem gond. Érdekel.
A válaszodat nem igazán tudom hova tenni.
Ez nyelvjárási eredetű, ugyanúgy, mint a nevek előtti névelő, vagy az „add oda nekem”. (Annyi különbséggel, hogy az előbb említett két példa nyugat-dunántúli eredetű, így markánsabban eltér a köznyelvtől, a „tőlem nagyobb” pedig kelet-magyarországi, amiről megszoktuk, hogy az a standard magyar, ezért jobban megütközünk, amikor nem minden eleme az.)
Iskolában általában a standard nyelvváltozatot tanítják, de tanára válogatja, mennyire fogadják el a nyelvjárást (már nem olyan vaskalaposak ebben, mint negyven éve).
A 4-es vagyok, nekem a tőlem a megszokott, felénk (Bács-Kiskun megye) mindenki így használja, a tanítók is.
A problémát meg úgy értettem a kérdésemben, hogy mi nem stimmel szerinted, mivel itt ezt használja mindenki és nem értettem a kérdésed lényegét.
Nyelvrongálás.
Nem tanítják az iskolában.
Ja, semmivel.
Akkor hogyan különbözteted meg például azt, hogy "szebb tőle", attól, hogy "szebb tőle" ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!