Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért hallom egyre gyakrabban,...

Miért hallom egyre gyakrabban, hogy az "akkor" szó végéről eltűnt az r betű? Sokszor már én is úgy mondom, hogy akkó.

Figyelt kérdés

Tudtommal nincs másik szó, aminél ezt a jelenség fellelhető. Nincs vidéki ismerősöm, kizárólag budapestiektől hallom ezt, és sajnos én magam is átvettem az elmúlt években.

Más r végződésű szavaknál nincs ilyen.

2022. febr. 5. 23:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Pongyola nyelvhasználatban nem egyedi ez a szó, ott van még a "mé" meg a "mingyá" is.
2022. febr. 6. 00:18
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Én a mútkó azt hallottam, hogy van még más ilyen szó is :)
2022. febr. 6. 00:24
 3/11 A kérdező kommentje:
tényleg, azokat is hallottam, de azért azt jóval évekkel korábban. most viszont az akkó nagyon megy.
2022. febr. 6. 00:29
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Mikó mondanak ilyeneket?

Egyébként én se nagyon szoktam ilyenekre figyelni, nálam is lemarad. Sőt, néha azt veszem észre, hogy különösen "parasztosan" beszélek, "bazzeg, nyóckó e kellett vóna indúni", meg hasonlók, de ilyenkor ha észbe kapok, még el is röhögöm magam, hogy ez így jött ki a számon :D

2022. febr. 6. 01:02
 5/11 anonim ***** válasza:
Az magyar jelenség,hogy minden betűt kimondunk. Gondoljatok az angolra. Kihagy betűket, osszevon. Én falun nőttem fel. Ott a régi öregek hagytak ki szépen betűket. "Joccakat" = Jó éjszakát. Azt hittem ez csak falun van. Aztán városban, boltban hallottam az "acsko " szót. Tetszik . Miért ne mehetne a magyar byelv is ebbe az irányba?
2022. febr. 6. 02:11
 6/11 anonim ***** válasza:
Ez az acsko ez micsoda? Most már érdekel :D
2022. febr. 6. 02:19
 7/11 anonim ***** válasza:
Zacskó.
2022. febr. 6. 02:22
 8/11 A kérdező kommentje:
Acskó 😂
2022. febr. 6. 04:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Az acskó az olyan, mint az angolban az orange. A névelőt rosszul választották el, mert nem érzékelték a jövevényszó határát.

A narancs eredeti megnevezése naranja (ebből lett a magyar narancs szó is). Viszont az angolban az "a, an" határozatlan névelőnél nem érzékelték, hogy az n nem a névelőhöz tartozik, hanem a szóhoz magához, így lett "an orange" az "a narange" helyett.

a zacskó -> az acskó is hasonló fejlódésű. De vidéken az "az" z-je is gyakran kiesik (legalábbis felénk), így aztán lesz "a' óra" , "a' állat", "a' acskó" is.

2022. febr. 6. 13:07
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Az r és az l tipikusan olyan hangok, amiket nyelvtől függetlenül a beszélők könnyen elhagynak magánhangzó után. Mindkét hang az úgy nevezett likvidák közé tartozik (ami egyébként annyit jelent, hogy a nyelv mozgatásával képezzük őket - nyilván más hangok képzésénél is használjuk a nyelvünket, de más hangoknál nem elsődlegesen a nyelv mozgása a meghatározó). Mivel likvidák, ezért nagy a szonoritásuk (viszonylag nagyobb hangerővel képezzük őket - ilyenek az orrhangok is: m, n, ny),és ennek köszönhetően közel állnak a magánhangzói szerephez. Ezért van az, hogy amikor magánhangzóval találkoznak, könnyen eltűnnek, vagy módosulnak.

Pl. a brit angolban az r hangot (ami nem ugyanolyan, mint a magyar "pergős" r) bizonyos hangkörnyezetekben nem ejtik. Pl. szó végén sosem (pl. car- ka:), vagy ha mássalhangzó áll utána (pl. art- a:t - a kettőspont a hosszaejtést jelöli, a r ilyenkor meghosszabbítja az előtte álló hang időtartamát). De az angolban az l is módosul bizonyos helyzetekben. Pl. a talk, walk, folk, stb. szavaknál szinte nem is ejtenek semmilyen l hangot. Vagy pl. a skill szó végen sem, hanem az ún. "dark l"-t ejtik, ami egészen más, mint a sima, megszokott l hang.

2022. febr. 8. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!