Mekkora különbség van az ukrán és az orosz nyelv között? Illetve hasonlítanak egyáltalán egymásra?
Bocsánat, folytatom.
"Szóval bonyolult a kép, nehéz lenne most megmondani, hogy Ukrajna hány százaléka orosz nyelvű, de 17%-nál szerintem mindenképp több."
Hogy lenne már több? Szerintem pont, hogy csökken az orosz ajkúság, mivel ha a szaporodást nézzük, akkor sokkal több annak az esélye, hogy ukrán gyermek születik, mint sem orosz, mert ugye az a 17% százalék sehogy sem tudja elnyomni populációban azt a 78/79% ukránt. Több ukrán gyorsabban szaporodik mint kevesebb orosz. Egyszerűen egyre jobban eltörpülnek az ukránok mellett és megváltoznak az arányok. Ennyire egyszerű.
Egyébként a kérdezőnek válaszolva. Körülbelül 62% a lexikai átfedés a két nyelv között. Az ukránhoz jobban hasonlít a lengyel a szlovák és a fehérorosz, mintsem az orosz. A cseh nyelv is olyan távolságra van az ukrántól mint az orosz. Itt egy hihető ábra ami bizonyítja ezeket.
"Látom te nagyon elmentél orosz irányba."
Nem mentem el semmilyen irányba, de azt elismerem, hogy nincsenek közvetlen ismereteim Ukrajnáról, soha nem jártam ott. Minden, amit tudok róla, mások elbeszéléséből tudom, és abból, amiket olvastam. Mindenesetre amit írtam, azt általam megbízhatónak tartott emberektől tudom, de nyilván ők is tévedhetnek, vagy nem biztos, hogy a teljes képet látják.
De szerintem, amit írtál, az nem is igazán mond ellent annak, amit én írtam, inkább kiegészíti, magyarázza és kicsit talán más megvilágításba helyezi a dolgokat. Nem is vitatom ezeket, mert amiket leírsz, azok tudomásom szerint is így vannak. Egyedül a számarány az, amin lehetne esetleg vitatkozni, de arról meg jelenleg nincsenek pontos adataink, így nem biztos, hogy érdemes. Mindenesetre az itt: [link] és itt: [link] leírt adatok azt mutatják, hogy az orosz nyelv használata jóval meghaladta a 17%-ot. A háború persze sok mindent megváltoztatott, de azóta nincsenek aktuális, pontos adataink erre vonatkozóan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!