Mekkora különbség van az ukrán és az orosz nyelv között? Illetve hasonlítanak egyáltalán egymásra?
Beszéltem egy orosz anyanyelvűvel, aki azt mondta, hogy kb. 50%-ot ért az ukránból.
Az ukrán szókincs (meg egy-két nyelvtani dolog is) talán közelebb áll a lengyelhez, mint az oroszhoz.
A két nyelv szókincse kb. 50-55%-ban közös tőből ered. Ezért, ha csak oroszul tudsz, valamit meg tudsz érteni, de nem mindent. Ha peched van, akkor egy mondat a másik 50%-ból lesz és akkor semmit nem fogsz érteni.
Fordítva azért nehéz mérni, mert Ukrajnában a lakosság nagyobb részének még mindig az orosz az anyanyelve (vagy inkább, az első nyelve). Tudnak ukránul is, de oroszul beszélnek.
Talán most, hogy már amúgy minden ukránul van, Lvov-Ternopol megyékben lehetnek gyerekek, akik már annyira ukrán környezetben nőnek fel, hogy nem tudnak oroszul.
2022. jan. 26. 11:34
"Fordítva azért nehéz mérni, mert Ukrajnában a lakosság nagyobb részének még mindig az orosz az anyanyelve (vagy inkább, az első nyelve). Tudnak ukránul is, de oroszul beszélnek."
Ukrajnában a lakosság 78/79%-a ukrán ajkú, 17%-a pedig orosz.
"Talán most, hogy már amúgy minden ukránul van, Lvov-Ternopol megyékben lehetnek gyerekek, akik már annyira ukrán környezetben nőnek fel, hogy nem tudnak oroszul."
1991-től hivatalosan is ukrán környezetben nőnek fel a gyerekek. Mindenki tud ukránul mivel ez a hivatalos nyelv, de emellett tudnak oroszul is sokan (inkább az idősebbek) és az ukránok ukránul beszélnek nem oroszul. Akik oroszul beszélnek azok oroszok nem ukránok. Egyébként nem Lvov és Ternopol, hanem Lviv és Ternopil.
Kedves utolsó, én írtam a választ, amelyre válaszoltál, te nagyon nagy tévedésben vagy.
Akik oroszul beszélnek, azok oroszok?
Tehát, akkor kb. egész Írország is angol, nem ír, mert angolul beszél?
Vagy azok a kazahok, akik nem nagyon tudnak kazahul, hanem oroszul beszélnek, azok is oroszok?
Értem én, hogy 1991-től „hivatalosan” ukrán környezetben nőnek fel, de mindenhol oroszul hallanak mindent. És nem, nem mindenki tud ukránul.
Lvov és Ternopol is helyes.
Gondolom Magyarországi vagy azért nem vagy tisztában a dolgokkal, máskülönben nem írnál ilyet.
"Akik oroszul beszélnek, azok oroszok?"
Az Ukrajnában élő oroszok beszélnek oroszul (17%), mert ez az anyanyelvük. De az ukránok meg ukránul beszélnek, mivel az meg az ő anyanyelvük.
Pontosabban fogalmazva, hogy ne értsd félre. Leginkább keleten és Ukrajna déli részein élnek oroszok, így ők használják az orosz nyelvet, de ugyanúgy megértik az ukrán nyelvet is, mivel Ukrajnában ukránul van minden: óvoda, iskola, szolgáltatás, televízió, rádió, bolt, stb stb. Tehát az Ukrajnában élő orosz emberek bele nőttek, illetve bele nőnek az Ukrán környezetbe akarva vagy akaratlanul, így értik és beszélik is azt, noha valamelyik orosz nem oly nagy intenzitással. Ennek ellenére sok kelet és dél Ukrajnában élő orosz ajkú úgy tesz, mintha nem értené az ukrán nyelvet, miközben Ukrajnában él. Általában ezt külföldön játszák el, hogy mutassák szegények, hogy ők mennyire oroszok.
Az igazi ukránok pedig az a 78-79% százalék az anyanyelvén beszél ami az ukrán. Illetve sokuk tud oroszul is, de csak akkor szólal meg azon a nyelven ha nagyon muszáj, másképp nem.
"de mindenhol oroszul hallanak mindent."
Nem! Maximum otthon a szüleiktől, de máshol mindenhol ukránt hallanak mivel Ukrajnáról van szó, nem pedig Oroszországról.
"Lvov és Ternopol is helyes."
Nem! 1991 előtt még helyes volt a Szovjetunióban, mivel oroszul volt elnevezve minden város és más egyéb, de 1991 után az ukránok átneveztek mindent, szóval hivatalosan is "Львів" és "Тернопіль" elnevezést kapta eme két város. Ezáltal nekünk is Lviv-nek és Ternopil-nak kell ejteni.
De gondolj amit akarsz, és nem fogok veled vitatkozni.
Ui: Egy Kárpátaljai halandó.
Én is kárpátaljai vagyok, akinek a legtöbb ügyfele ukrán.
Ismerem én is a viszonyokat. Az ukránok többségének orosz az első nyelve/anyanyelve.
Az előző 2 voltam.
Fura, hogy nekem kell kiegészíteni két kárpátaljai vitáját, de közel sem ilyen egyszerű a helyzet, ahogy írjátok. A 17% az etnikailag oroszok aránya volt még a Krím elcsatolása és donbaszi konfliktus kirobbanása előtt, tehát a teljes akkori ukrán népességre számolva. Ezeknek nyilvánvalóan orosz az anyanyelve, de ezenkívül jóval több az orosz anyanyelvű. Vannak, akik etnikailag ukrán származásúak, magukat ukránként határozzák meg, de orosz anyanyelvűek. Vannak, akik vegyes házasságból származnak, magukat ukránnak és orosznak is tartják, többnyire ők is orosz anyanyelvűek, vagy kétnyelvűek. Vannak olyanok is, főleg az idősebb korosztályban, akik nem is tudják magukat nemzeti alapon besorolni, mert leginkább szovjet tudatúak, többnyire ők is orosz nyelvűek. Sokan ukránként is kötődtek az orosz kultúrához, és még ha magukat ukránnak is tartották, kulturálisan bizonyos mértékig orosznak is. Nyilván a háború ezen sokat változtatott, sokan szembefordultak az oroszokkal, azok is akik korábban feléjük húztak. De aki orosz anyanyelvű, az szerintem továbbra is az oroszt használja családi körben, még ha nyilvánosan nem is, bár erről nincsenek pontos információim. Láttam viszont olyan videót, ahol a fronton harcoló ukrán katonák egymás között oroszul beszéltek. Bár biztos olyan is van, aki orosz anyanyelvű, de az orosz agresszió óta átváltott ukránra.
És akkor még a szurzsikról nem is beszéltünk, ami egy keveréknyelv, főleg Közép-Ukrajnában elterjedt és sokaknak tulajdonképpen ez az anyanyelve.
Szóval bonyolult a kép, nehéz lenne most megmondani, hogy Ukrajna hány százaléka orosz nyelvű, de 17%-nál szerintem mindenképp több.
Túl nagy az általánosítás abban amit írtál. Nem tudom ezeket honnan szedted, de eléggé messze van a valóságtól. Ha jobban bele akarunk menni akkor jóval komplexebb a kép. A Szovjetunió ideje alatt, meg még az előtt is az ukrán nyelv részleges, illetve teljes körű betiltásokat élt át. Nem lehetett sehol sem ukránul csak oroszul beszélni. Így, ez sok mindent megváltoztatott negatív irányba. Azért is van az, hogy sok ember szurzsikul beszél, mivel immár tudja mind a két nyelvet , de egyiket sem egészen és szerinte jobb összekeverni, mert ha nem jut eszébe egy szó egyik nyelven, akkor helyettesíti a másik nyelvből. 1991-től az emberek ukránt tanulnak, azelőtt meg oroszt tanultak. A 35 év alatt még nem tudott kikopni a generációkból az orosz nyelv használata (egyes embereknél.). Ez túl kevés idő ahhoz, hogy mindenki teljes mértékben ukránosodjon és elfelejtsék az orosz nyelvet vagy csak elszokjanak tőle és 100%-ban ukránul beszéljenek. De minél fiatalabb egy generáció, annál könnyebb. Noha ez nem is mindenkire jellemző.
"Vannak olyanok is, főleg az idősebb korosztályban, akik nem is tudják magukat nemzeti alapon besorolni, mert leginkább szovjet tudatúak, többnyire ők is orosz nyelvűek. Sokan ukránként is kötődtek az orosz kultúrához, és még ha magukat ukránnak is tartották, kulturálisan bizonyos mértékig orosznak is."
Amiket itt írsz az megint nem helyes. Látom te nagyon elmentél orosz irányba. Akik kötődtek az oroszokhoz bármilyen téren is azok kelet ukrajnaiak voltak, mivel ott élnek többnyire oroszok és igen volt, illetve van olyan kelet vagy dél ukrajnai ukrán is akik kötődnek/kötődtek hozzájuk, de nem sok. Egyébként részben ez is annak köszönhető, hogy erőszakkal volt Ukrajna hozzá csatolva a Szovjetunióhoz és mivel csak oroszul lehetett beszélni így az emberek már beletörődtek abba, hogy jó lesz nekik az is, illetve ugye az orosz nyelvet tanulták, így mire jött a fordulat, hogy na jó akkor most már minden ukrán lesz, akkor sokuknak nagyon nehéz volt a megszokott orosz nyelvről és orosz kultúrától elszakadni és át váltani ukránra, mint tanulás, mint beszéd szempontjából, ez által egyesek makacsul ragaszkodtak az elveikhez és nem váltottak nyelvet se semmi mást.
Nyugat Ukrajna teljes mértékben elutasította az oroszokhoz való közeledésnek bérmiféle módját. Ők úgy voltak vele, hogy nekik is van saját kultúrájuk, nyelvük, szokásuk, életvitelük stb. Nem akartak a fasiszta diktatúrához csatlakozni.
"Szóval bonyolult a kép, nehéz lenne most megmondani, hogy Ukrajna hány százaléka orosz nyelvű, de 17%-nál szerintem mindenképp több."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!