Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az a "Fire in the hole!"?

Mi az a "Fire in the hole!"?

Figyelt kérdés

2022. jan. 20. 15:35
 1/9 anonim ***** válasza:
90%

Fedezékbe!

Robbantás előtt kiáltják!

2022. jan. 20. 15:50
 2/9 anonim ***** válasza:
16%
Tűz a lyukban.
2022. jan. 20. 15:57
 3/9 anonim ***** válasza:
90%
Értelme az, amit #1 ír, szó szerint meg az, amit #2. De ha az az értelme, amit #1 ír, akkor ebből következik, hogy #2 értelmetlen. :D
2022. jan. 20. 16:03
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nyilván nem szó szerint gondoltam, úgy le tudom én is fordítani. :D
2022. jan. 20. 16:14
 5/9 Mansour ***** válasza:
100%

A bányászatból ered, robbanásra figyelmeztet. De állítólag a szlengben van egy "étterem" jelentése is, csak akkor kötőjellel írják: fire-in-the-hole

Én még csak a Steely Dan dalszövegében találkoztam ezzel a kifejezéssel:

"You know there's fire in the hole

And nothing left to burn

I'd love to run out now

There's nowhere left to turn"

2022. jan. 21. 08:55
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Én sokat találkozom vele SEAL, Green Beret meg hasonló thrillerekben.
2022. jan. 21. 12:17
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
#6 ügyes vagy, jár a keksz!
2022. jan. 21. 13:23
 8/9 anonim ***** válasza:
Azt nem értem, miért nem lövik le az ilyen egysejtűeket, akik csak akkor tudnának gondolkozni, ha leállnálak a lélegzésről, mint a #7. Hát mindenkinek, akinek több esze van, mint a csalánlevélnek, látnia lehetett, hogy hozzászólásom arra válasz, miszerint még sosem találkozott vele. Minek szól bele értelmetlen, ostobaságot?
2022. jan. 21. 17:13
 9/9 anonim ***** válasza:

A "tűz van a lyukban", ahogyan azt ma gyakran használják, azt jelenti, hogy "vigyázz", "állj hátrébb", vagy "valami izgalmas és/vagy fontos dolog fog történni". A "vigyázz!" általános szinonimájává vált.

A "tűz a gödörben" szó eredete azonban mélyen a világ talán legveszélyesebb polgári foglalkozásának, a föld alatti szénbányászatnak a történetében rejlik. Az Egyesült Államokban a bányászat történelmének nagy részében a sziklák fellazításához feketeport vagy dinamitot használtak. Amikor a tölteteket elhelyezték, közvetlenül a detonáció előtt a "Tűz a lyukban!" felkiáltással figyelmeztették a bányászokat, hogy ürítsék ki a területet és készüljenek fel a robbanásra. A mondat korántsem elavult szokás, számos államban még ma is törvényileg kötelező a kiáltás (az illinois-i bányaszabályzat előírja, hogy "A lövésgyújtónak a robbantás előtt legalább három (3) alkalommal hangos, szóbeli figyelmeztetést kell adnia, mint például "tűz a lyukban"").

2022. jan. 22. 03:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!