Mit jelent ez a latin mondat: Cupidi partes agit lurco ?
A sóvárgó férfi egy mocskos szerepét játssza.
Amúgy google fordító.
Tényleg? Nekem hótra mást adott ki a gugli... nem is értettem igazán, azért nem villogtam vele, hogy be tudom másolni. :)
A gugli keresésre kizárólag régies írású portugál találatot kaptam - Pede o guloso para o desejoso -, de azt bemásolva a fordítókba megint csak tök mást jelent, mint amit a gugli kiad a latinra (valami 'kérdezd az édesszájút a ???' - ezt is az angolból vettem, mert a magyar szintén nem remekelt).
Szóval, ha bárkinek megvan, én is örömmel fogadnám a megoldást.
Kösöznöm szépen, kedves Előző Válaszoló
Első próbálkozásom:
A vágyakozó (cupidus) [hős] szerepét egy [tényleges] mohó/kapzsi (lurco) játssza.
Ez talán összhangban lenne így a portugál mondattal is:
Pede o guloso para o desejoso
E közmondáshoz magyarázatot eddig nem találtam, csak egy hozzá kötődő karikatúrát:
— Nagyapa, hozhatok magamnak egy édességet a cukorkaüvegből?
— Mi a szabály ebben a házban az édességekkel kapcsolatban?
— Vacsora előtt nincs édesség.
— Nem, ez a nagymama szabálya. A nagypapa szabálya az, hogy hozz nekem is.
Visszatérve a latin mondatra
A két kulcsszó, a „cupidus” melléknév és a „lurco” főnév jelentései:
Cupidus:
Lurco:
A kulcsszvakon túllépve: a „partes agit + birtokos eset” szintagma adja a mondat fő szerkezetét, kijeletését. Valóban azt jelenti, hogy „valkinek a szerepét játssza”? Valószínűleg igen, legalábbis a „partes agit” szerkezet valóban „szerepet játszik” jelentéssel lehető fel a latin Wikipedia alábbi cikkében is:
„Mos est indicem dare histrionum, qui iuxta nomen cuiusue personae nomen nuntiat histrionis vel actricis quae partes agit; aliud genus nomina histrionum qui partes in prima perfunctione egerunt perscribit.”
„Nonnullae praeterea partes minores perscribi possunt, sicut histriones qui partes agunt.”
bár itt több helyen is nem pont birtokos esettel áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!