Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek a használati...

Szerintetek a használati gyakoriságukon (és az l-r betűikön) kívül van valamiféle különbség a gargalizálás és a gargarizálás között?

Figyelt kérdés

2022. jan. 6. 02:06
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

Mindahány értetlennek, téves ismereteiben tetszelgőnek, avagy csak öncélúan kötözködőnek, zárszóként.

Elég csak a nyitó kérdésemet értőn elolvasni a tisztánlátáshoz, amelyben fel sem vetődött hogy melyik változat helyes, vagy helytelen, mivel ez számomra e tekintetben nem is volt kérdés.

Az egyik változat kizárólagosságát ismerethiányosan hirdető nyelvhelyességi vitát nem én kezdeményeztem, csak körültekintő tájékozódással reagáltam rá, avval a nyitó állásponttal és összegzéssel, hogy a nyelvhasználat szempontjából egyik változat sem helytelen!

Részemről, szelíden elhajolva a rámerőltetni akart további értetlenségek és értelmetlenségek elől, ennyi ...

meg vissza se nézve, egy elnézően derűs félmosoly.

2022. jan. 7. 12:29
 22/24 anonim ***** válasza:
Köszönöm a megerősítést. :)
2022. jan. 7. 13:12
 23/24 anonim ***** válasza:

14: "mivel amúgy sem szokásom, senkivel nem személyeskedtem"

21: "értetlennek, téves ismereteiben tetszelgőnek, avagy csak öncélúan kötözködőnek"

Ilyen az, amikor nem szoktál személyeskedni, ugye?

A válaszodat sikerült a nyelvművelők tipikusan gőgös, elegánsnak vélt, ám valójában lekezelő stílusában megírnod. Így valóban érdemes folytatni a párbeszédet.

A nyelvészek meg csendben elszégyellik magukat, amikor a nyelvészethez rendszerint semmit sem konyító nyelvművelők nyelvész szerepben próbálnak tetszelegni ilyen stílusban.

2022. jan. 7. 13:40
 24/24 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen hálásak lehetünk Kérdezőnek a kérdésért, mert ezzel rávilágított arra, hogy a magyar nyelv egy változásának vagyunk szemtanúi.

Az, hogy a válaszadók többsége az r-es változatot egyenesen helytelennek érzi, rámutat arra, hogy számukra ez az alak már nem is létezik: kiszorította az l-es változat. Értelemszerűen ők a következő generációnak sem adják tovább az r-es alakot, így tulajdonképpen már csak a szakirodalom és a nyelvművelők tartják - mesterségesen - életben. De a beszélt változatnak idővel a szakirodalom is meg fogja adni magát -- a nyelvművelők bánatára, mert utána nem fognak tudni hencegni igaznak vélt "tudásukkal".

2022. jan. 8. 22:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!