Szerintetek a használati gyakoriságukon (és az l-r betűikön) kívül van valamiféle különbség a gargalizálás és a gargarizálás között?
Ez olyan mint a parizer meg a parizel. Baromi sokan használják L-el, itt gyk-n látom rendszeresen, de attól maga a szó még helyesen parizer marad.
Nálad is a gargalizálás a helyes, a másodikat gyanúsan hallás alapján írják félre.
3 nekem is ez jutott pont eszembe.
Én sokszor stilisztika miatt szándékosan írom akár “parízel”-nek, ahogy az öregek mondták gyerek koromban.
Tanulságosan téves lett az eddigi összes, amúgy elég magabiztosan kategórikus válasz.
Ugyanis a szó, az etimológiája szerint: a görög gargarizo (γαργαρίζω) szóból ered. Latinul pedig gargarizandum.
Ez abból eredően is logikus, hogy hangutánzó szóként így hasonlít jobban a gargarizálás hangjára, ha több benne az "r" mássalhangzó.
Egyébként a magyar nyelvhasználat szerint egyik változat sem helytelen:
"GARGARIZÁL tárgyatlan ige -t, -jon gargalizál Torkát tisztálkodás v. gyógyítás végett vmely folyadékkal úgy öblögeti, hogy közben a tüdőből kibocsátott levegő a folyadékon áttörve sajátos bugyborékoló hangot ad. Hátrahajtott fejjel, hosszasan gargarizált. Torokfájás ellen sós vízzel is szoktak gargarizálni. □ Rossz szájíze volt, szeretett volna … gargalizálni."
MEK OSZK és Arcanum
Mindezek alapján érdekes megfigyelni az egymást tévedésükben megerősítő 100%-os értékeléseket. 🤔 😉
6 hát én meg mindet benéztem. 🤣
Azt hittem, mindenki az r-es verziót írja, mint ahogy 3 a parizelt írja.
Én csak r-rel ismerem. Bár utólag bármit mondhatok. :)
Ha beírod googléba, még a google is kijavítja, hogy L-el a helyes. 🤷♀️
Egyébként itt is az R betűset írja helyesnek, érdekes.
Megnéznék erről egy jelenleg hatályos helyesírási szabályzatot, vajon most mit mond a néhány éve volt frissítés után.
Ahhoz képest, hogy a MEK OSZK és az Arcanum ezt írja még soha életemben nem hallottam az R-es formát. Pedig azért 20 év alatt legalább egyszer hallani kellett volna ha az volna a helyes, mást nem általános iskolában nyelvtanórán.
Arra azért kíváncsi volnék, hogy az Arcanum, MEK OSZK és az e-nyelv mennyire hivatalos oldalak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!