Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek a használati...

Szerintetek a használati gyakoriságukon (és az l-r betűikön) kívül van valamiféle különbség a gargalizálás és a gargarizálás között?

Figyelt kérdés

2022. jan. 6. 02:06
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

#6: Ha már az Arcanumra hivatkozol, hozzátehetnéd, hogy az konkrétan leírja: "A köznyelvben van r–›l elhasonulásos gargalizál alakja is.".

[link]

Szóval tévesnek, hibásnak nem mondható, sőt, a válaszokból olybá tűnik, hogy a köznyelvben az L-es alak a gyakoribb. Elképzelhető, hogy a jövőben le fogja "győzni" az R-es alakot, ami nem volna példa nélküli, hiszen így lett a hivő is hívő, a bura búra, a ventillátor meg ventilátor, stb.

2022. jan. 6. 13:39
 12/24 A kérdező kommentje:

9-es, 11-es, írd be egyszerűen mindkettőt a keresőbe és szakanyagokban is látni fogod mindkét változatot számosan.

Ezen túlmenően a MEK OSZK és az Arcanum stb. oldalak is segítenek az egyszemélyes "soha életemben" tapasztalati behatároltságod meghaladásában. Amint arra hivatkozás is történt: " a köznyelvben van r–›l elhasonulásos gargalizál alakja is." Tehát "elhasonulásos" és "is"!

Én végig ugyanezt írtam és azt, hogy nyelvhasználatilag a gargalizál sem helytelen.

A gargalizál mellett kardoskodók állították itt, egymást támogatva tévesen, hogy a gargarizál, azaz az eredeti változat a helytelen, sőt azt, hogy az nincs is. 🤔 😉 😀

2022. jan. 6. 14:03
 13/24 anonim ***** válasza:

Mondjuk jó, hogy a 9 és a 11 két külön ember. :'D

Onnan tudom, mert én a most 13-as írtam a 9-est, de a 11-est nem.

Amúgy meg ha a kérdés kirakása után sikerült pár másodperc alatt kikeresni a neten a választ akkor örülj magadnak. S ne a válaszolóidnak próbáld tenni az okosat. :)

Mert a válaszreakcióidból tisztán látszik, hogy csak megakarod mondani a többieknek, hogy "ti azért is a rosszat használjátok!".

Egyébként akkor minden szó és nyelvtan és helyesírás helyes ha anyanyelvűek használják. Tehát egy standardizált helyesírás ellenére minden forma helyes.

2022. jan. 6. 16:30
 14/24 A kérdező kommentje:

Mondjuk nekem komolyan is teljesen érdektelen, hogy egy ember, vagy két külön ember volt a 9 és a 11, mivel a két, azonos tévedést erőltető, hozzászólásra összevont választ adtam. Akinek ebben bármi is tréfás, annak jó szórakozást! ;-)

Én azt tudtam, hogy mind a kettő változat helyes és csak arra voltam kíváncsi, hogy ki-ki a nyelvérzéke alapján, milyen különbséget lát közöttük. Erre aztán válaszolók mindegyike, egymást támogatva arról kezdett írni, hogy a gargarizálás változat helytelen, illetve nincs is. 🤔 Ez nyilván nem igaz.

Ezért és csak ezután kerestem ki annak a szakirodalmilag is alátámasztott igazolását, ami számomra valóban nem is volt kérdés.

Nekem több évtizede kiemelt érdeklődési köröm a magyar nyelvművelés, és most sem tettem mást, minthogy segítőn próbáltam helyreigazítani többek egybehangzó tévedését

Én eközben, mivel amúgy sem szokásom, senkivel nem személyeskedtem, ezért a "tenni az okosat" önismereti elszólásodat is teljes egészében meghagyom neked.

Az viszont biztos és bárki számára nyilvánvaló, aki visszaolvassa a korábbiakat, hogy én még utalásszerűen sem írtam semmi olyasmit, főleg nem idézőjelezhetően, hogy: "ti azért is a rosszat használjátok!".

Épp ellenkezőleg! Neked külön is, többedszerre is készséggel elismétlem, hogy én, az általam idézett szakirodalommal is alátámasztottan, végig épp azt írtam, hogy nyelvhasználatilag egyik változat sem helytelen.

Tehát az utolsó két mondatod, rám való reakcióként, teljesen értelmetlen.

2022. jan. 6. 18:00
 15/24 anonim ***** válasza:

"Erre aztán válaszolók mindegyike, egymást támogatva arról kezdett írni, hogy a gargarizálás változat helytelen, illetve nincs is. 🤔 Ez nyilván nem igaz."

Pont ellenkezőleg. :'D A gargaRizálás-t írták sokan helytelennek, érthető okokból.

"Nekem több évtizede kiemelt érdeklődési köröm a magyar nyelvművelés, és most sem tettem mást, minthogy segítőn próbáltam helyreigazítani többek egybehangzó tévedését"

Csak szólok, hogy nem tévedés L-el használni. Még a szakirodalomnak nevezed Arcanum-od is említi, hogy mind kettő helyes. Meg mivel szinte senki se használja az R-es alakot így hát az L van körülbelül 15-20millió anyanyelvi magyar szókincsében. És addig semmi se helytelen vagy tévedés amíg az anyanyelvi beszélők helyesnek könyvelik el.

"Én eközben, mivel amúgy sem szokásom, senkivel nem személyeskedtem, ezért a "tenni az okosat" önismereti elszólásodat is teljes egészében meghagyom neked."

Mert mégis mi mást csinálsz? Feltettél egy kérdést amire válaszokat kaptál, aztán még kioktatod a válaszolókat mert szerinted tévedésben élnek. De gondolom neked más definíció van a szótáradban erre a fogalomra.

"Az viszont biztos és bárki számára nyilvánvaló, aki visszaolvassa a korábbiakat, hogy én még utalásszerűen sem írtam semmi olyasmit, főleg nem idézőjelezhetően, hogy: "ti azért is a rosszat használjátok!"."

Csak azt fejtegeted, hogy a válaszolók "tévedését" "javítanád". De nem véletlen se utaltál rá.

"Épp ellenkezőleg! Neked külön is, többedszerre is készséggel elismétlem, hogy én, az általam idézett szakirodalommal is alátámasztottan, végig épp azt írtam, hogy nyelvhasználatilag egyik változat sem helytelen."

1) Az Arcanum hol írja magát szakirodalomnak?

2) Olvasd már vissza magad. Te magad mondod, hogy oktatójelleggel javítod a tévedéseiket az embereknek.

De hagyjuk úgy is csak ferdítesz. Örülj magadnak, ügyes kisfiúcska vagy úgy bizony.

2022. jan. 6. 19:46
 16/24 anonim ***** válasza:
15: Minden szavaddal egyetértek. Kérdező bevallottan nyelvművelő, ami a világ egyik legfeleslegesebb (és sokszor éppenséggel káros) elfoglaltsága. A nyelvet nem kell művelni, köszöni szépen elvan anélkül is. A beszélőközösség alakítja, nem egyes, önjelölt megmondó emberek. Utóbbiak csak megbélyegeznek és konfliktust generálnak.
2022. jan. 6. 21:24
 17/24 A kérdező kommentje:

:D

Hiszen te úgy írsz, mint aki el sem olvasta, avagy egyáltalán nem is érti az előzményeket, sőt még saját magadhoz se kapcsolódsz, ezért aztán parttalanul csaponghatsz.

Például olvasd vissza az első és második mondatodat és meg fogod látni, hogy a "Pont ellenkezőleg" felvezetéssel ugyanazt a változatot ismételed meg az R oktalan kiemelésével, amit vitatsz az általam idézett mondatból.

Ez értelmetlen.

Nem gondolom és ezért soha nem írtam azt, hogy az l-es változat használata tévedés.

Mindig kizárólag azt írtam és igazoltam is, hogy a tévedés az az r-es eredeti és máig használatos változat helytelenítése.

Ez nálad, még a legutóbbi hozzászólásodban is, többszörösen ismételgetett, értelmezési zavar.

Az Arcanum (és a tárgyunk szempontjából azonos tartalmú MEK OSZK) nem az enyém.

Ez butaság.

Épp én voltam itt az első, aki a MEK OSZK és az Arcanum idézetével is igazoltam, hogy az l-es és az r-es változat SEM helytelen!

Ezt minduntalan következetesen figyelmen kívül hagyod.

Ez is értelmetlen.

Azért mert feltettem egy, ki-miként látja érdeklődésű, nyelvhasználati kérdést, attól még, mint ez esetben is, jóhiszeműen is érkezhetnek arra téves válaszok.

Én pedig épp ezért segítettem helyretenni mindkét! változat jogosultságát.

A magyar szókincsben mindkét! változat mindmáig jelen van. Erről te is könnyen megbizonyosodhatsz, ha pl. mindkét szót egyszerre beírod a netes keresőbe. Akkor aztán te is láthatod, hogy majdnem fele-fele arányban vannak mindkettőre találatok.

Tehát ez a meggyőződésed nélküli, vaktában való mondogalódásod szintén értelmetlen.

Az hogy "az Arcanum (és a MEK OSZK) hol írja magát szakirodalomnak", az egy teljesen értelmetlen kérdés, főleg hogy te is hivatkozási alapként utaltál rá(juk).

Én visszaolvastam magam és nyilvánvalóan sehol nem írtam azt, hogy oktatólag, csak azt, hogy segítő szándékkal.

Tehát rajtad a sor és amíg nem mutatod meg, hogy hol írtam azt, amit állítasz, addig ez is légből kapott, értelmetlen valótlanság.

A színvonaltalanságodat és modortalanságodat jellemzően mutató "ügyes kisfiúcskázásoddal" pedig ott házalj, ahol a veled hasonszőrűek vevők erre!

#16* (15)

A hozzámszólásodat egyszerűen a talpára állíthatnád, ha figyelmesen végigolvasnád az összes itteni előzményt. Ugyanis a nyelvi irányultságom az nem korlátja, hanem ismeretekkel segítője, a szerintem is a beszélők közössége által folytonosan alakított nyelvhasználatnak. Épp ezért itt is én voltam az, aki kiállt mindkét! szabadon választhatóan helyes változat mellett; és azok a "megmondók", a nyelvhasználati korlátokat kitalálók, akik eltagadták egy eredeti, máig használatos szóváltozat helyességét, sőt még a létét is.

Arra biztosan semmilyen példát nem tudsz idézni tőlem, hogy én bárkit is, bármiért is megbélyegeztem volna. Arról viszont nem tehetek, ha bárki is konfliktus generálásaként éli meg a téves nyelvi ismereteinek a tényekkel való pontosítását.

2022. jan. 7. 01:44
 18/24 anonim ***** válasza:

14, 17: "Nekem több évtizede kiemelt érdeklődési köröm a magyar nyelvművelés, és most sem tettem mást, minthogy segítőn próbáltam helyreigazítani többek egybehangzó tévedését"

Pont erre utaltam korábban: felesleges erőfeszítés, mert senki nem kíváncsi a "helyreigazításra". Sőt, még ha nem is adsz neki hangot, akkor is bántó más orra alá dörgölni, hogy ő rosszul tudja az anyanyelvét, sőt, nem csak ő, hanem a szülei is!

Ez egyébként önellentmondás, hiszen az anyanyelvet nem lehet rosszul tudni. Mindenki úgy beszéli, ahogy a szüleitől eltanulta. Azok meg az ő szüleiktől. Lehet, vagy inkább biztos, hogy senki sem az irodalmi nyelvváltozatot beszéli, hiszen otthon nem azt tanulja meg, ezért érthetelen, hogy a nyelvművelők miért érzik küldetésüknek, hogy felvilágosítsák a köznyelvi beszélőket, hogy az irodalmi változatban mi hogyan van – amivel még kimondatlanul is azt sugallják, hogy az illető valami alantasabb, rosszabb, "hibás" változatot beszél. Ez megbélyegző. Ha emiatt az illető tudatosan átszokik az irodalmira, akkor azzal a saját nyelvváltozatának a beszélőinek a számát csökkenti, így egy idő után az el is tűnhet, amivel szegényebbé válik a nyelvünk. Így lesz a nyelvművelés végsősoron nyelvpusztítás. Talán észre sem veszed, de te ehhez asszisztálsz.

Ami meg a gargalizálást illeti: hiába tekinted logikusnak, hogy a minél több R jobban visszaadja a gargalizálás hangját, a nyelvekben sosem a logika számít, hanem az a sokkal erősebb változtató erő, hogy könnyebb legyen egy szót kiejteni. Ezért a második R gyakran elhasonul. Ha megnézed e szó angol, német, olasz, francia változatait (gargle, gurgeln, gorgogliare, gargouiller), mindegyikben kizárólag az elhasonult alakot találod meg. Nem véletlenül.

És az sem véletlen, hogy az itteni L-es hozzászólások 100%-os értékelést kapnak. Te erre azt mondod, hogy rosszul tudjuk, mert mindkettő helyes a szakirodalom szerint. Holott erre azt kéne mondani: lám, a szakirodalom le van maradva, mert aszerint az R-es alak a helyes, bár megengedi az L-es alakot is, de a köznyelv egyértelműen az L-es változatot használja, ezért a szakirodalom és a szótárak frissítésre szorulnának.

Ez lenne a pozitív, előremutató hozzáállás.

Ehhez képest te is, ahogy a nyelvművelők általában, fordítva ülsz a lovon, és téves válasznak nevezed az anyanyelvi beszélők intuícióját. Pedig épp az anyanyelvi beszélők intuíciója mutatja meg, hogy mi a mai, élő magyar nyelv. A szakirodalom óhatatlanul csak egy, a nyelv egy korábbi változatát leíró pillanatfelvétel, amihez felesleges ragaszkodni, vagy azzal példálózni a mai beszélőknek.

Itt csak egy tény van: a nyelv változik. Amit te tényszerű nyelvi ismeretnek mondasz, afelett már eljárt az idő. A tényleges mai nyelvhasználatot meg téves nyelvi ismeretnek titulálod, más szóval: megbélyegzed.

Megkérdezted, melyik változathoz mit szólunk. Elmondtuk. Szembejött a valóság, csak te nem akarsz róla tudomást venni, ezért téves következtetést vonsz le.

2022. jan. 7. 10:21
 19/24 anonim ***** válasza:
Tibor, te vagy az? :D
2022. jan. 7. 10:50
 20/24 anonim ***** válasza:

“ Erre aztán válaszolók mindegyike, egymást támogatva arról kezdett írni, hogy a gargarizálás változat helytelen, illetve nincs is. 🤔 ”

Ez hazugság, és ebből látszik, hogy a kérdező egy műveltebb troll, és csak feleselni akar.

Mivel én nem kezdtem el támogatni egyiket sem, hanem a 7-es hozzászólásban elismertem, hogy én a gargaRizálást tudtam helyesnek olyannyira, és észre sem vettem, hogy mindenki l-lel írja, mert nem is feltételeztem ilyen választ.

Tehát még ha itt hazudtam volna, akkor sem igaza az állítás, hogy MINDEN válaszoló támogatja a többit.

2022. jan. 7. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!