Miért van, hogy egyre többen használják teljesen rosszul a ba/be, ban/ben ragot?
Éppen fordítva, mint ahogy mindig is használtuk. Pl. kimegyek a kertben, kint üldögélek a kertbe.
Engem baromira idegesít.
Itt egy példa, egy nem sokkal ezelőtt kiírt kérdésre egy válasz:
"Nekem az egyik nő azt mondta amikor érte mentem, hogy Suzukiban nem hajlandó beszállni."
Szerintem ez sima elírás, telefonon nagyon sokan nem olvassák vissza, mit írnak (de számítógépen se feltétlen).
Én alapvetően helyesen írok, sőt, néha már-már nyelvtannáciba hajlóan figyelek rá, de ha gyorsan írok választ telefonon, néha megesik, hogy lemarad az N vagy simán elírom a ragot, mert fejben már a következő mondatnál járok, nem ott, amit épp pötyögök. Ha észreveszem, javítom, de nem mindig veszem észre.
Igen, persze. Rosszul írtam a kérdésben, mert az már egy elég régi jelenség, hogy azt írják/mondják, hogy "kint üldögélek a kertbe".
De ez a "kimegyek a kertben" nekem nagyon vad. :)
Kérdő, üdvözlünk az interneten. :D
Itt nagyjából minden harmadik ember tojik a nyelvtanra és a nyelvi helyességre. (Sokan azzal a címszóval, hogy "nem az iskolában vagyunk".)
Bár az tényleg lehetne a minimum, hogy ne hagyják el a -ban/-ben toldalékokat. Mert sokan lusták kiírni azt a plusz poros N betűt...
(a tsz/dsz betűkapcsolatot meg sokan CC-nek írják. Ami aztán kitudja verni a biztosítékot.)
De ilyenek az emberek. Az amerikaiaknál se jobb a helyesírási helyzet.
Nagyon régóta hallom. Szerintem sokan csinálják beszédben is - és nemcsak a telefon programja javítja át sokak írását.
Például a YouTube-on is van egy nő, aki szerintem elég intelligens, angoltanár ráadásul, szerintem magyarul is kellene tudnia, de rendszeresen összekeveri a -ban-t és a -ba-t.
De én már ott tartok, hogy nem érdekel.
Ez egy régi jelenség, és egy idő után már így fog beszélni a magyarok többsége.
A következő akadémiai helyesírás majd törli a néma n betűt a helyhatározó rag végéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!