Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van, hogy egyre többen...

Miért van, hogy egyre többen használják teljesen rosszul a ba/be, ban/ben ragot?

Figyelt kérdés

Éppen fordítva, mint ahogy mindig is használtuk. Pl. kimegyek a kertben, kint üldögélek a kertbe.

Engem baromira idegesít.

2022. jan. 6. 00:04
 1/9 A kérdező kommentje:

Itt egy példa, egy nem sokkal ezelőtt kiírt kérdésre egy válasz:

"Nekem az egyik nő azt mondta amikor érte mentem, hogy Suzukiban nem hajlandó beszállni."

2022. jan. 6. 00:06
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez sima elírás, telefonon nagyon sokan nem olvassák vissza, mit írnak (de számítógépen se feltétlen).

Én alapvetően helyesen írok, sőt, néha már-már nyelvtannáciba hajlóan figyelek rá, de ha gyorsan írok választ telefonon, néha megesik, hogy lemarad az N vagy simán elírom a ragot, mert fejben már a következő mondatnál járok, nem ott, amit épp pötyögök. Ha észreveszem, javítom, de nem mindig veszem észre.

2022. jan. 6. 00:10
 3/9 A kérdező kommentje:
Ó, bár így lenne. Na majd fülelek. Beszédben mintha tényleg nem hallottam volna ilyet, lehet, hogy tényleg elírás. :)
2022. jan. 6. 00:15
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Beszédben szerintem sokkal gyakoribb - az a verzió, hogy -ban helyett is -ba szerepel.
2022. jan. 6. 00:27
 5/9 A kérdező kommentje:

Igen, persze. Rosszul írtam a kérdésben, mert az már egy elég régi jelenség, hogy azt írják/mondják, hogy "kint üldögélek a kertbe".

De ez a "kimegyek a kertben" nekem nagyon vad. :)

2022. jan. 6. 00:32
 6/9 anonim ***** válasza:

Kérdő, üdvözlünk az interneten. :D

Itt nagyjából minden harmadik ember tojik a nyelvtanra és a nyelvi helyességre. (Sokan azzal a címszóval, hogy "nem az iskolában vagyunk".)

Bár az tényleg lehetne a minimum, hogy ne hagyják el a -ban/-ben toldalékokat. Mert sokan lusták kiírni azt a plusz poros N betűt...

(a tsz/dsz betűkapcsolatot meg sokan CC-nek írják. Ami aztán kitudja verni a biztosítékot.)

De ilyenek az emberek. Az amerikaiaknál se jobb a helyesírási helyzet.

2022. jan. 6. 03:54
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon régóta hallom. Szerintem sokan csinálják beszédben is - és nemcsak a telefon programja javítja át sokak írását.

Például a YouTube-on is van egy nő, aki szerintem elég intelligens, angoltanár ráadásul, szerintem magyarul is kellene tudnia, de rendszeresen összekeveri a -ban-t és a -ba-t.

De én már ott tartok, hogy nem érdekel.

2022. jan. 6. 15:43
 8/9 anonim ***** válasza:

Ez egy régi jelenség, és egy idő után már így fog beszélni a magyarok többsége.

A következő akadémiai helyesírás majd törli a néma n betűt a helyhatározó rag végéről.

2022. jan. 9. 20:24
 9/9 anonim ***** válasza:
egyiknél lusták, amikor elhagyják, másiknál másik emberek túlfigyelik, túlgondolják, túlkoncentrálják, hogy nehogy ne mondják az n-t, ha kell, és akkor így már véletlenül a túlkoncentrálás által már véletlenül oda is odateszik, ahova nem kell. de a második esetben általában javítani szokták. beszédben meg könnyebb, egyszerűbb kimondani, ha -ban/ben helyett csak -ba/be; de írásban viszont szerintem lustaság kihagyni. beszédben, ha kihagyják, szerintem nem baj. nálam meg nem működik a shift. xd
2022. jan. 31. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!