Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Felétek hogy nevezik ezt?

Felétek hogy nevezik ezt?

Figyelt kérdés

Amikor kiteszed valaki elé a lábadat, hogy elessen benne. Nálatok milyen szót használnak erre, és ez melyik megyében van?

Én pesti vagyok, világéletemben egy kifejezést ismertem erre, aztán nemrég megtudtam, hogy pl. Szabolcs megyében egész mást használnak rá. Nem is akarok senkit befolyásolni, ezért nem írom le egyiket sem :)

2021. dec. 9. 12:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Veszprém is elgáncsol, ezt a kibuktat szót most hallol először.
2021. dec. 9. 15:01
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Felbuktat. Bács megye.
2021. dec. 9. 15:42
 13/20 anonim ***** válasza:
Elgáncsol, elbuktat, felbuktat. BAZ
2021. dec. 9. 18:42
 14/20 Mansour ***** válasza:
Elgáncsol, elbuktat, felbuktat - nagyjából ez a gyakorisági sorrend is. A kigáncsol szót csak a kb. 30 alatti korosztály használja. A kibuktat meg teljesen mást jelent. (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
2021. dec. 10. 08:48
 15/20 A kérdező kommentje:
#14 felétek mit jelent a kibuktatás?
2021. dec. 10. 09:20
 16/20 Mansour ***** válasza:
A kibuktat szó szerinti értelemben az, hogy valakit iskolából vagy tanfolyamról kibuktat, tehát megbuktatás útján eltávolít. Átvitt értelemben, pedig kiborít, taccsra tesz, ilyesmi. Pl. Engem ez az eset teljesen kibuktatott.
2021. dec. 10. 10:43
 17/20 A kérdező kommentje:
#16 értem. Felénk ezeket nem használják műveltető szerkezetben, inkább csak azt szokták mondani, hogy Józsika kibukott az iskolából, amin az anyja nagyon kibukott (csak a példa kedvéért :) ).
2021. dec. 10. 10:45
 18/20 Mansour ***** válasza:
Persze, így a gyakoribb, de néha hallani műveltető alakban is. "Józsikát kibuktatták az iskolából, ami nagyon kibuktatta az anyját." Az elsőnél olyan jelentéstöbbletet kap a dolog, hogy nem csak Józsika hibája volt, hanem valaki tevőlegesen is benne volt, hogy kibukjon. A másodiknál viszont nem változik a jelentés, tehát ez csak egy alternatív kifejezésmód.
2021. dec. 10. 11:01
 19/20 anonim ***** válasza:
Kigáncsol (Szabolcs m.)
2021. dec. 10. 21:24
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Elakaszt

BAZ (Abaúj)

2021. dec. 11. 19:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!