Miért " dikkeznek ,moréznak " és hasonló minőségű szavakat használnak a közelemben lévő idegen emberek akár egy italozó helyen? Jó magam egyáltalán nem ilyen rétegből származom, és teljesen artikulált a beszédem .
"ilyen értelmes kérdést"
Ez vicces volt.
Az artikulált beszéd kifejezés csak nekem fájt?
A dikk és a more a cigány nyelv szavai. Egyáltalán nem artikulálatlanok, artikulálatlanok egy sikítás, vagy, ha felüvöltesz, mert a lábára esett a kis fejszéd.
Ha jól sejtem te a kulrúrált kifejezést kerested, esetleg a szofisztikáltat, bár a kulrúrált talán jobban fedi azt, amiről írsz.
Mindenesetre az artikulált beszéd nekem nagyon fájt ebben a szövegkörnyezetben.
15.
Én arra gondolnék, hogy akcentustól mentes beszédet értett alatta, mivel a romáknak nagyon erős kisebbségi akcentusuk van (bár ez eltér a különböző cigány-típusoknál) amit már 1-2 szó után érzékel az ember.
Ezért is vicces, amikor telefonos csalással próbálkoznak. Az akcentusuk - és az, hogy nem tudnak összerakni egy hitelesen hangzó mondatot - lebuktatja őket: https://www.youtube.com/watch?v=l46JvlL99vg
("egy olyan üggyel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni ön iránt") :D
16, Lehet, de én úgy értelmeztem a kérdést, hogy a random emberek (nem kifejezetten a cigányok) használják ezt a környezetében. Miért lenne kérdés, hogy a cigányok miért használják a saját nyelvük szavait?
Így viszont nem állja meg a helyét a felvetésed, mert az átlag fehér embernek nincs meg a cigány orgánuma, hanglejtése, vagy épp kiejtése. Hacsak, nem valami erősen cigány lakta részén jár kocsmázni a kérdező, de ebben az esetben akkor megint nem értem a kérdését. Elvégre, a különböző tájegységeken előkön se kérjük számon se az akcentust, se a szóhasználatot, hiszen ott az az alapvető. Épp úgy, ahogy egy többségében cigány lakta közösségben is az alap szókészlet része ez.
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a kérdező megmagyarázná mire gondolt...
18: ezt a folyamatot hívják LEintegrálódásnak.
Ugye megy ezerrel, hogy integrálni kéne a cigánygyerekeket (magyarul: felzárkóztatni az okosabb magyar gyerekekhez) - de sajnos ennek pont az ellenkezője történik. Azok a fehér gyerekek, akik kevésbé jó családból származnak, nem figyelnek oda rájuk, és cigányokkal bandáznak - na ezek szépen lesüllyednek a c-ok szintjére. Beszédben és viselkedésben is. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!