Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek hogyan tudnék a...

Szerintetek hogyan tudnék a leghamarabb megtanulni románul (többi lent)?

Figyelt kérdés
A barátnőm erdélyi magyar, Zalăun lakik, (már 5 éve ismerem). Azt terveznénk, hogy ott fogunk élni, mert nem akar Magyarországra jönni, se egyetemre..se élni. (Ő 17 én 18 éves vagyok). De ha így lenne, és ott tudjak lenni vele meg stb, ahhoz kéne tudni a nyelvet. Mert mondjuk bemegyek egy boltba stb stb..meg kell értetni magad. Pláne hogy a város 60 ezres lakosából 52 ezer román..fogok menni tanfolyamra is, meg vele is próbálok majd úgy beszélni, ő is segít (mert ugye ott született..ő tud). Meg tudtok ajánlani valami könyvet meg praktikákat? Előre is köszi♡♡

2021. aug. 26. 11:15
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
Fogadni mernék rá, hogy nem tudnád megállapítani szinte egyik magyar nyelvjárásról sem, hogy a határnak melyik oldalán beszélik... A jelenlegi országhatáron belül is van egy csomó ízes nyelvjárás - amitől csak sokkal gazdagabb a nyelv. És van egy csomó ember, aki ha hazamegy, azt beszéli, amikor meg pl. veled beszél, a budapesti sztenderdet. Tényleg vigyázz, nehogy megsérts valakit, akit te magad sem szeretnél megbántani azzal, hogy degradálóan beszélsz a szívéhez legközelebb álló nyelvjárásról.
2021. okt. 11. 17:44
 32/36 A kérdező kommentje:
Igaz, rosszul fogalmaztam, tényleg nem ezt akartam. Bár én is nehezen tudom kimondani kicsit azt hogy ZilaHH. És nem hinném hogy aki Zilajnak ejti az azért ejti annak mert "műveletlen", és nem tudja, hogy Zilah a város neve, szimplán könnyebb kiejteni.
2021. okt. 11. 19:15
 33/36 anonim ***** válasza:
Na, így már sokkal jobban hangzik. :)
2021. okt. 11. 19:22
 34/36 anonim ***** válasza:
Végül jó megtudni a "titkot": a szóvégi h-t nem ejtjük ki, pl a júh jú-nak ejtjük, Zilahot Zilanak, de összefutottam Zilahi Zsigával...
2021. okt. 11. 20:18
 35/36 anonim ***** válasza:

"a szóvégi h-t nem ejtjük ki, pl a júh jú-nak ejtjük"

Ennél azért bonyolultabb:

[link]

2021. okt. 11. 20:24
 36/36 anonim ***** válasza:
Duolingo
2021. nov. 14. 15:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!