Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek hogyan tudnék a...

Szerintetek hogyan tudnék a leghamarabb megtanulni románul (többi lent)?

Figyelt kérdés
A barátnőm erdélyi magyar, Zalăun lakik, (már 5 éve ismerem). Azt terveznénk, hogy ott fogunk élni, mert nem akar Magyarországra jönni, se egyetemre..se élni. (Ő 17 én 18 éves vagyok). De ha így lenne, és ott tudjak lenni vele meg stb, ahhoz kéne tudni a nyelvet. Mert mondjuk bemegyek egy boltba stb stb..meg kell értetni magad. Pláne hogy a város 60 ezres lakosából 52 ezer román..fogok menni tanfolyamra is, meg vele is próbálok majd úgy beszélni, ő is segít (mert ugye ott született..ő tud). Meg tudtok ajánlani valami könyvet meg praktikákat? Előre is köszi♡♡

2021. aug. 26. 11:15
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
Jaj kérlek ne vesszetek össze. Sajnálom..hogy nem írtam ki magyarul. Igen, ő is magyar szokta mondani, én azért így, mert könnyebb kimondani. Furcsa hogy a végén h betű van. Bár Zilajnak is lehet hívni régies nevén.
2021. aug. 29. 08:59
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

"hogy mindenki nyugodtan használhassa az anyanyelvét mindegyik EU-s országban"

Mármint az utcán beszélgetni? Vagy ezt mire értetted?

"Sokkal jobban járnátok, ha ő költözne hozzád, s nem te hozzá."

Aztán meg csodálkozunk, ha 50 év múlva nem lesz magyar Erdélyben. Szerintem kifejezetten örvendetes, hogy nem csak hogy egy erdélyi magyar fiatal akar ott maradni, hanem a magyarországi párjával ott képzelik el a jövőjüket.

2021. aug. 29. 09:44
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kezdhetnéd ennek a lánynak a csatornájával:

https://www.youtube.com/channel/UCzKrAcUGNwkSMOhLgNuQAwg

Megrendelheted a könyvét is.

Emellé hallgass zenét románul, szótárazd ki a dalszöveget.

Nekem anno a franciával a Disney dalok segítettek sokat:D

2021. aug. 29. 09:46
 14/36 A kérdező kommentje:
Utolsó köszi♡
2021. aug. 29. 10:25
 15/36 A kérdező kommentje:

És hogy valamit tisztázzunk:

Senki sem kényszerít arra, hogy odaköltözzek és ott legyek, azért is akarok ott lenni, mert olyan sok kedves és segítőkész emberrel találkoztam ott, amennyivel itt csak elvétve..(főleg az ottani magyarokra gonfoltam, de akadnak románok). Illetve nem is azért kell a nyelv, hogy a románokkal haverkodjak, hanem mert anélkül munka..stb..semmi..

Meg hogy "nem használhatjuk" a nyelvet..

Hát figyelj, az a hazugság is volt ugye, hogy nem járhatnak magyar iskolába és nem tanulhatnak magyarul. Hát..de..

A barátnőm is végig magyarul tanult, mind általánosban, mind középsuliban! Az ugyan igaz, hogy nem "magyar iskolában", de minden iskolában biztosítva van minimum(!) 1 osztálynyi magyar szak (jelentkezéstől függően). És minden tantárgyat magyarul tanulnak! Van magyar..matek..töri stb stb minden ugye ami itt, plusz ugye a román, amit azért tanulni kell ott is. Az egyedüli a rajz és tesi óra, ahol románul beszélnek, mert a tanárnő nem tud magyarul. De ez is nagy dolog, hogy egy viszonylag kis városban szinte minden tárgyból van anyanyelvi tanáruk..szóval tök jó tényleg, ezt ne higgyétek el hogy "nem lehet"..

2021. aug. 29. 10:40
 16/36 anonim ***** válasza:
Azt megkérdezhetem, hogy Zilahon szeretnétek-e a jövőben lakni, vagy esetleg elköltöztök egy nagyobb városba, mint Kolozsvár vagy Marosvásárhely? (Neked ott lehet könnyebb is lenne, mert sokkal több a magyar)
2021. aug. 29. 10:42
 17/36 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, inkább Zilahon, vagy talán egy kisebb városban, ami nyugodt. Nagyobban semmiképpen.
2021. aug. 29. 11:05
 18/36 anonim ***** válasza:
Ott is szeretnél egyetemre menni? Vagy mikor szeretnél kiköltözni?
2021. aug. 29. 11:09
 19/36 A kérdező kommentje:
Egyetem után. Debrecenben vagyok egyetemen.
2021. aug. 29. 11:13
 20/36 anonim ***** válasza:

""hogy mindenki nyugodtan használhassa az anyanyelvét mindegyik EU-s országban"

Mármint az utcán beszélgetni? Vagy ezt mire értetted?"

Akár arra is, igen. De az ilyen dolgokra is, hogy pl.:

[link]

2021. aug. 29. 11:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!