Szerintetek hogyan tudnék a leghamarabb megtanulni románul (többi lent)?
"hogy mindenki nyugodtan használhassa az anyanyelvét mindegyik EU-s országban"
Mármint az utcán beszélgetni? Vagy ezt mire értetted?
"Sokkal jobban járnátok, ha ő költözne hozzád, s nem te hozzá."
Aztán meg csodálkozunk, ha 50 év múlva nem lesz magyar Erdélyben. Szerintem kifejezetten örvendetes, hogy nem csak hogy egy erdélyi magyar fiatal akar ott maradni, hanem a magyarországi párjával ott képzelik el a jövőjüket.
Szerintem kezdhetnéd ennek a lánynak a csatornájával:
https://www.youtube.com/channel/UCzKrAcUGNwkSMOhLgNuQAwg
Megrendelheted a könyvét is.
Emellé hallgass zenét románul, szótárazd ki a dalszöveget.
Nekem anno a franciával a Disney dalok segítettek sokat:D
És hogy valamit tisztázzunk:
Senki sem kényszerít arra, hogy odaköltözzek és ott legyek, azért is akarok ott lenni, mert olyan sok kedves és segítőkész emberrel találkoztam ott, amennyivel itt csak elvétve..(főleg az ottani magyarokra gonfoltam, de akadnak románok). Illetve nem is azért kell a nyelv, hogy a románokkal haverkodjak, hanem mert anélkül munka..stb..semmi..
Meg hogy "nem használhatjuk" a nyelvet..
Hát figyelj, az a hazugság is volt ugye, hogy nem járhatnak magyar iskolába és nem tanulhatnak magyarul. Hát..de..
A barátnőm is végig magyarul tanult, mind általánosban, mind középsuliban! Az ugyan igaz, hogy nem "magyar iskolában", de minden iskolában biztosítva van minimum(!) 1 osztálynyi magyar szak (jelentkezéstől függően). És minden tantárgyat magyarul tanulnak! Van magyar..matek..töri stb stb minden ugye ami itt, plusz ugye a román, amit azért tanulni kell ott is. Az egyedüli a rajz és tesi óra, ahol románul beszélnek, mert a tanárnő nem tud magyarul. De ez is nagy dolog, hogy egy viszonylag kis városban szinte minden tárgyból van anyanyelvi tanáruk..szóval tök jó tényleg, ezt ne higgyétek el hogy "nem lehet"..
""hogy mindenki nyugodtan használhassa az anyanyelvét mindegyik EU-s országban"
Mármint az utcán beszélgetni? Vagy ezt mire értetted?"
Akár arra is, igen. De az ilyen dolgokra is, hogy pl.:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!