Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek hogyan tudnék a...

Szerintetek hogyan tudnék a leghamarabb megtanulni románul (többi lent)?

Figyelt kérdés
A barátnőm erdélyi magyar, Zalăun lakik, (már 5 éve ismerem). Azt terveznénk, hogy ott fogunk élni, mert nem akar Magyarországra jönni, se egyetemre..se élni. (Ő 17 én 18 éves vagyok). De ha így lenne, és ott tudjak lenni vele meg stb, ahhoz kéne tudni a nyelvet. Mert mondjuk bemegyek egy boltba stb stb..meg kell értetni magad. Pláne hogy a város 60 ezres lakosából 52 ezer román..fogok menni tanfolyamra is, meg vele is próbálok majd úgy beszélni, ő is segít (mert ugye ott született..ő tud). Meg tudtok ajánlani valami könyvet meg praktikákat? Előre is köszi♡♡

2021. aug. 26. 11:15
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
50%

"mert ugye ott született..ő tud"

Én is Erdélyben élek, több mint 12 évig tanultam románul, de mégse tudok.

Amúgy nyugi, még csak 17 éves, még pár év s megjön az esze. Sokkal jobban járnátok, ha ő költözne hozzád, s nem te hozzá.

2021. aug. 26. 12:05
 2/36 A kérdező kommentje:
Hát...tudom én is, hogy vannak akik nem tudnak, nem is ezt mondom. De ő pont tud. Nem tökéletes..anyanyelvi szinten, de elég erős/magabiztos tudása van. És én is szeretnék ott lenni, jó hely nagyon..
2021. aug. 26. 12:19
 3/36 anonim ***** válasza:
74%
Kiköltözöl és jön majd magától, amugy ótvar egy nyelv,kvázi mesterséges.A 19. században 3 latinizáció is történt, szavakat vettek át az olaszból, franciából meg a latinból. Elötte a szókincsük jórészt szláv eredetű volt, a cirill írást már nem is említve.
2021. aug. 26. 12:40
 4/36 A kérdező kommentje:
Igen, de szerintem szép nyelv csak nagyon nehéznek tűnik.
2021. aug. 26. 12:42
 5/36 A kérdező kommentje:
Én például a némettől vagyok rosszul, szerintem az nagyon csúnya nekem😁😂😂
2021. aug. 26. 12:42
 6/36 anonim ***** válasza:
70%
En sose eltem romaniaban, de voltak roman ismeroseim plusz roman zeneket hallgattam, kb 1 ev alatt meg lehet tanulni olyan szinten h a beszelgetes ne okozzon gondot
2021. aug. 28. 03:43
 7/36 anonim ***** válasza:
25%

"erdélyi magyar, Zalăun lakik"

Akkor miert nem a magyar nevét mondod a városnak?

2021. aug. 28. 08:09
 8/36 A kérdező kommentje:
#7 Bocs. Zilah/Zilaj
2021. aug. 28. 08:49
 9/36 anonim ***** válasza:
46%
7-es, minek kotekedsz? Elegem van belole hogy mennyien onerzeti kerdest csinalnak ebbol. Nem mindegy romanul mondja vagy magyarul? El kene mar engedni ezt az Erdely = Magyarorszag dolgot... nem az😀
2021. aug. 29. 07:48
 10/36 anonim ***** válasza:
59%

"minek kotekedsz? Elegem van belole hogy mennyien onerzeti kerdest csinalnak ebbol. Nem mindegy romanul mondja vagy magyarul? El kene mar engedni ezt az Erdely = Magyarorszag dolgot... nem az😀"

Nem kötekedek. Nekem nem mindegy, hogy románul mondja-e vagy magyarul, főleg ilyen EU-s körülmények között (hogy még mindig nem tartunk ott sem, hogy mindenki nyugodtan használhassa az anyanyelvét mindegyik EU-s országban, pedig annak idején úgy volt, hogy ez egy teljesen egyértelmű előnye lesz, ha mi is és a környező országok is belépünk az EU-ba) egy magyar nyelvű fórumon, és a legtöbb határon túli magyarnak sem mindegy, ezért is nem értettem, hogy miért nem magyarul mondja, hiszen - gondolom - a barátnője is magyarul szokta mondani.

2021. aug. 29. 08:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!