Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angliában élek 2 éve és nem...

Angliában élek 2 éve és nem beszélem még mindig jól a nyelvet? + Hogyan ismerkedjek egy helyivel ha nem tudom jól kifejezni magam angolul?

Figyelt kérdés

Ősszel lesz 2 éve, hogy Birmingham mellett élek.

És már ugyan nagyon jól értem az angolt, még mindig nem beszélem tisztán és folyékonyan.

Hiába tanultam 4 évig a suliban+angoltanár, mikor kijöttünk nem értettem semmit. Megszólalni meg annyira se. Most ez már javult na de nem az igazi. Elég sok nyelvbotlásom, helyességi hibám van. Vagy sokszor nem jut eszembe a helyes kifejezés és összecsapom a mondanivalómat, körülírom.

Amúgy szó mi szó nem sokat beszélek angolul, meg most nem dolgozom, sokat vagyok itthon, barátaim nincsenek. Ja, egy kinti magyar lány, de vele is magyarul beszélünk xd

(nem ide vág, de anyáék már tök jól beszélnek én meg sokkal bénább vagyok, pedig ők sem tudtak jobban angolul az elején)

Plusz ha anyáméknak mondom, hogy beszéljünk angolul otthon azt elpoénkodják. Meg nem tudom...olyan mintha tök kezdő lennék, pedig ez egy világnyelv. Sok olyannak is megy, aki sosem élt külföldön. És szégyellem magam miatta.

És tetszik egy srác. Ő brit. (bár amúgy a külföldiek is, bárhonnan jönnek itt elég hamar f@szán megtanulnak beszélni, csak én vagyok ilyen nyomor.ék)

Na szóval a srác...okos, vicces, magabiztos. Tehát megvan minden jó tulajdonsága. És nem tudom hogyan ismerkedjek vele. Mert nem tudok angolul önmagam lenni. Mindig kínosan figyelek rá, hogy mit mondok és nem is tudom úgy kifejezni magam mint magyarul.

Szívesen megismerném jobban, de nem tudom hogyan kezdjem el. Egyszer beszélgettünk hosszabban, akkor megjegyezte, hogy cuki az akcentusom, de ennyi. Azóta leragadtunk köszönés szinten.

Nem tudom, hogy szimpi vagyok-e neki.

Hiába értem amit mond (vagy más mondja), nem tudom megfelelően reflektálni. És félek, hogy néha tök gyagyásnak néznek, vagy ő is annak nézne.

1. kérdés: Ha ennyi idő alatt nem alakult ki a helyes nyelvhasználatom örökre ilyen kicsinyes lesz az angoltudásom? Mert olyan mintha rögzült volna ez a helytelen beszéd, hisz megértek másokat és megértenek engem is, így úgymond nem is erőlködöm.

2. Nagyon taszító lehet a srácnak, hogy az anyanyelvét így beszélem? Ha szimpi lennék neki, gondolom már közeledett volna?

20/lány

2021. júl. 23. 02:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem lesz örökre ilyen a beszélőkéd, de gyakorlás nélkül nem fog javulni. Tessék elmenni parkba, plázába, akárhova, ahol emberek beszélnek, hallgasd, próbáld megérteni mi a téma.

Keress magyaroknak szóló tanfolyamot, ha szüleid tudják finanszírozni. Facebook csoportot, biztosan van a közeledben magyarok részére, legalábbis én úgy láttam kB minden angol városban van legalább egy magyar csoport az interneten, vagy lengyel. Barátkozz velük, írd meg hogy segítséget kérsz a nyelvtanulásban.

Aztán, nézz rengeteg angol nyelvű filmet, sorozatot, videókat, és minden nap legalább 10 új szót tanulj meg.

Én legalábbis így csináltam. Fogtam a magyar angol szótárt aztán minden nap tanulgattam. A szókincsem jó, akcentusom van, de az mindenkinek van, aki idegen nyelvet beszél, ez normális, viszont kifejezni magad nagyon fontos.

Esetleg vállalhatsz munkát is, ott is fejlődik az ember, vagy keress valami képzést, tanulj szakmát, aközben is lehet fejlődni. Keress magadnak egy hobbit, hozzá valami csoportot. Pl ha fotózol, vannak fotós kis foglalkozások, fb csoportok, ott is tudsz barátokat szerezni

0 ráfordítással viszont nem fog menni.

2021. júl. 23. 05:31
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Nincs szlovákiai magyar vagy romániai magyar ismerősöd aki esetleg nehezen vagy furán beszél magyarul te is érted őt nem és a fejét sem harapod le mert valamit rosszul ejt magyarul. Ez ugyan ilyen nálunk a suliba volt egy Ausztrál cserediák csaj vele mikor beszéltem elnézést kértem, hogy szarul megy mert lassúnak és hibásnak éreztem és ő mondta figyelj tök jó ez nem az anyanyelved normális simán értem amit mondasz nincs miért szégyenkezned ami jogos meg fognak érteni ha meg valaki kinevet vagy kicsúfol az vessen magára könnyű angolnak lenni úgy hogy kb senki nem beszél második nyelvet mert leszarják az értelmesebbje felfogja hogy nehéz. Amúgy néz sorozatokat filmeket játssz külföldi videojátékokkal kommunikálj angolul velük írásban szóban.
2021. júl. 23. 10:09
 3/15 anonim ***** válasza:
61%

Te atya ég, kettő, ezt olyan volt olvasni, mintha agyvérzést kaptam volna? A vesszőkről hallottál már?

Amúgy egy szlovákiai magyar nem ejti rosszul a szavakat, csak másképp. A tájszólás, a dialektus nem hibás, csak különbözik a standard nyelvjárástól.

2021. júl. 23. 10:51
 4/15 A kérdező kommentje:

Bent vagyok 2 csoportban is, de inkább csak olvasóként. (ezek magyar csoportok, kint élőknek)

Amúgy a tájszólás, akcentus tényleg nem gázos. Örülnék ha az akcentusommal, de folyékonyan, bő szókinccsel beszélnék. Amúgy passzív a tudásom, mert megértéssel már tényleg semmi problémám.

2021. júl. 23. 11:39
 5/15 anonim ***** válasza:
#3 bocsánat vissza olvasva tényleg gáz csak gyorsan írtam nem figyeltem sajnálom. Akkor lehet nekem rossz a mintavételezésem kevés szlovákiai ismerősöm van de ők sokszor nehézkesen beszélnek csomó szlovák szót belemondanak vagy a ragok nem stimmelnek.
2021. júl. 23. 12:13
 6/15 anonim ***** válasza:
12%

Ismételten: a standard magyar nyelvjárásban az lehet, hogy helytelen, de a szlovákiai magyarban az a norma, és az a fura, hogy TE beszélsz (már amennyiben a magyar is az anyanyelvük - nyilván más a helyzet, amikor csak tanult a nyelv).

Vesszőket, ahogy elnézem, továbbra sem tudsz használni – így kicsit furán jön ki, hogy leszólsz másokat a "rossz" magyartudásuk miatt, amikor te meg helyesen írni nem tudsz. Illetve a ragokkal sem vagy teljesen tisztában, ami úgy duplán gáz. Az az "iskolába" "iskolábaN" kéne legyen, hisz attól, hogy csak egy betű különbség van a kettő között, még mást jelentek. Nem mindegy, hogy Szárligetre megyek meglátogatni a nagymamámat, vagy Szarligetre.

2021. júl. 23. 12:25
 7/15 anonim ***** válasza:
57%

#5, miert kersz bocsanatot?

Mind igaz amit #2 valaszodban irtal.

Hogy #3 gorog a feje? Es aztan? Hulyeseget irt, mert igenis, hataron tul elo magyarok tajszolassal es sokszor olyan szavakat hasznalva beszelnek, amit egy budapesti nem ert, csak kapirgal mit jelenthet.

2021. júl. 23. 12:44
 8/15 anonim ***** válasza:

Kerdezo, ez teljesen normalis.

A baba sz anynyelvet is elobb erti, utana tanulja meg beszelni. Mondatokat osszerakni, nyelvtant, stb.

2021. júl. 23. 12:50
 9/15 anonim válasza:
57%

7

De nem a budapesti magyar a hivatalos magyar, ezt azért tegyük hozzá. Szerintem meg ott beszélnek furán.

2021. júl. 24. 09:34
 10/15 anonim ***** válasza:

#9,

Akkor melyik a “hivatalos “ magyar?

Az erdelyi?

2021. júl. 24. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!