Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van az, hogy a mostani...

Miért van az, hogy a mostani fiatal lányok többsége szinte képtelen szabályos “e” hangot kiejteni?

Figyelt kérdés
“Jaj ná haragudj, ál kállátt mánnáám” - és társai. Más is tapasztalja ezt? Okok?

2021. júl. 11. 16:53
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
26%
Én Győr M.S. megyében lakom. Itt mi kétféleképpen ejtjuk az e hangot nyitott és zárt. Pl. Erzsébet, Erika. Hallottam beszélni az ország más részéről jött embereket akik csak egyféleképpen ejtették , élesen, mekegosen. "Felmegyek az első emeletre." No, itt értettem meg, hogy miért kapja kritikaban a magyar nyelv, hogy mekegos. Ennél a változatnál meg a sok fiatal lány által ejtett kicsit a-s hang is szebb. Egyébként én is tapasztaltam amit a kérdező.
2021. júl. 12. 01:18
 12/17 A kérdező kommentje:

Csak egy példa hogy miről beszélek. Nem tájszólás, inkább generációs jellemző:

1:15: “visszanézni is kállámátlán... márt...” stb.

[link]

2021. júl. 12. 14:18
 13/17 A kérdező kommentje:

11:

Köszi, végre valaki aki erti miről beszélek. Azt akarod mondani hogy az Erzsébetet és az Erikát eltérő nyitottságú e-vel ejtitek? Melyiket nyitottabbal?

2021. júl. 12. 14:20
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Az Erzsébetet nyitottabbal Kicsit az a betű felé. Az Erika zartabb ez az elfogadott e betű amit nem mondanak tajszolasnak. Elsőre példa lehet meg: Elek, Elemér. Másodikra: Edit, Edina, Evelin. De szerintem ez csak felénk jellemző, az ország más részein egységes ennek a betunek a kiejtése.
2021. júl. 12. 23:34
 15/17 anonim ***** válasza:
33%

Én meghallgattam a csajt, de nem gondolom úgy, hogy "á"-t ejtene, de nekem még csak nem is hasonlít az "á"-hoz.

2021. júl. 14. 15:04
 16/17 Andizsuzsi ***** válasza:
35%

A videóban szereplő csaj simán affektál.

A magyar nyelv mamár jórészt csak a nyitott 'e'-t használja. Ahol használják még, ott azon a helyen van a zárt, ahol az 'ö"-ző nyelvjárások az ö-t használják. Jelentésmegkülönböztető szerepe is van, bár egyre inkább kezd kikopni (ebben nagy szerepe van a médiának, a gyerekek többet nézik-hallgátják a TV-t, tabletet, mint a szülők meséit). Itt találsz egy jó kis összefoglalót róla, sőt a hosszú 'e'-ről is (ami nem az 'é':)

[link]

2021. júl. 14. 22:02
 17/17 anonim ***** válasza:
49%
Komolyan Farkas Timiiből indulunk ki nyelvtudományi kérdésekbe bocsátkozva? xDD Komolyan?
2021. júl. 14. 22:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!