Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért van az, hogy a mostani...

Miért van az, hogy a mostani fiatal lányok többsége szinte képtelen szabályos “e” hangot kiejteni?

Figyelt kérdés
“Jaj ná haragudj, ál kállátt mánnáám” - és társai. Más is tapasztalja ezt? Okok?

2021. júl. 11. 16:53
A kérdező szavazást indított:
Én is érzékelem
Én nem érzékálám
35 szavazat
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
86%
Nem sikerült megdugni őkát, hmmmm?
2021. júl. 11. 16:58
 2/17 anonim ***** válasza:
41%
Alsóbb társadalmi körökben valóban tök gyakran előfordul az ilyen, az én környezetemből csak 1-2 példát tudnék mondani, tv-ben viszont tényleg gyakran előfordul, ha az utca emberét szólítják meg.
2021. júl. 11. 17:25
 3/17 A kérdező kommentje:
Elég jó a találati arányom náluk, úgyhogy nem ez az ok, még csak azt sem mondanám, hogy nagyon zavar:) Csak feltűnő. És nem csak alsóbb társadalmi körökben, úgy veszem észre. Pl a kérdésbeli mondatot egy budai elit-környéken hallottam az előbb egy közeli lánytársaság csevegéséből kiszűrödve.
2021. júl. 11. 18:13
 4/17 anonim ***** válasza:
88%
Egyedül cigányoknál hallottam eddig hasonlót. Ezen kívül soha.
2021. júl. 11. 18:33
 5/17 anonim ***** válasza:
80%
Ezt tájszólásnak hívják és nem kéne leszólni. Meg igen, a romákra is jellemző, akiknek szintén van egy akcentusuk. Ez van, te biztos sokkal többet érsz náluk, mert máshogy mondasz ki egy hangot.
2021. júl. 11. 18:42
 6/17 anonim ***** válasza:
50%
5: Nem, ez nem tájszólás, az én lányom is így beszél, rajta kívül senki a családban.
2021. júl. 11. 18:48
 7/17 anonim ***** válasza:
0%
Nem tűnt fel, egyáltalán. Hallottam már ilyet, de én is inkább az alacsonyabb társadalmi csoportoknál vettem észre, ahol igényteleneknek a beszédjükre, így nem jellemző a logopédia és a beszed fejlesztés, ráhagyják a gyerekre, nem javítják ki illetve pár embernél aki erősen tájszólásban beszél.
2021. júl. 11. 19:20
 8/17 Andizsuzsi ***** válasza:
85%
Nincs szabályos "e" hang. Amiről te beszélsz, az valószínűleg affektálás, ettől függetlenül tájegységenként másként ejtjük az "e" hangot. Van ahol nyitottan, van ahol zártan és olyan is van, ahol vegyesen.
2021. júl. 11. 21:29
 9/17 anonim ***** válasza:
49%
Semmi mas mint affektalas. Budan vagy 8-kerben.
2021. júl. 11. 23:27
 10/17 anonim ***** válasza:
49%
Budán is vannak tótok.
2021. júl. 11. 23:32
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!