Eszek - A hangsúly magamon van.
Eszem - A hangsúly azon van, amit eszek. Azt eszem.
Tárgyatlan ige
A tárgyatlan igével kifejezett cselekvés vagy történés csak az alanyra vonatkozik, más személyre vagy dologra nem hat ki, azaz a tárgyatlan igének nem lehet tárgya. Ilyen ige például az at, áll, megy stb. A tárgyatlan igének csak alanyi ragozás a van.
Tárgyas ige
A tárgyas igével kifejezett cselekvés valamely személyre vagy dologra irányul. A tárgyas
igének tehát lehet tárgya: könyvet olvas, levelet ír, kávét kér stb. Az ilyen igének van alanyi
és tárgyas ragozása is. Alanyi ragozású az ige, ha nincs tárgya, vagy ha van tárgya, de az
határozatlan. Tárgyas ragozású az ige, ha a tárgya határozott.
A háromféle E/1 személyragnak egyébként az a lényege, hogy ki tudod fejezni vele azt is, akire vonatkozik, anélkül, hogy újabb névmásként őt is odaírnád.
szeretek = én szeretek (nincs konkretizálva, kit/mit)
szeretlek = én szeretlek téged
szeretem = én szeretem őt/azt
Mindig azt tanítják, ha ott a tárgy és határozott, akkor tárgyas ragozás szükséges. Pedig ennek van egy olyan lényege, hogy nem kell, hogy ott legyen a tárgy. Mert ha nincs ott, akkor is tudjuk, ki van ott.
Az eszek/eszem-et sajnos eléggé össze-vissza használják, de eredendően, az eszik csak azt mondja, hogy valaki étkezik, az eszem azt is megmondja, hogy azt a konkrét dolgot eszed, amiről előzőleg beszéltetek.
Délben eszek. Délben eszem a kenyeret, amit reggel meghagytam. Olyat nem mondasz, hogy "eszek a kenyeret".
Nekünk úgy tanították, hogy pl eszek valamit, és eszem azt.
Tehát határozott és határozatlan.
Ikes ige. Ezek a magyarban valaha mediális igék voltak, emiatt nincs - az egykori irodalmi nyelvben - két paradigmája a fenti igéknek.
Persze a különbség a beszélt nyelvben kezd eltűnni, vagy már el is tűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!