Hivatalos e Magyarországon valahol valamilyen nemzeti kisebbség nyelve?
"Magyarországon a Jogalkotásról szóló törvény rögzíti, hogy a jogszabályokat a magyar nyelv szabályai szerint kell megfogalmazni, ilyen értelemben a hivatalos nyelv a magyar. 2012. január 1-től az Alaptörvény kimondta, hogy a magyar a hivatalos nyelv, de megengedi a nemzetiségiek (kisebbségek) nyelvének használatának sarkalatos törvényi szabályozását is."
"Magyarország .. Hivatalos nyelve a magyar"
Nem tartom valószínűnek, hogy ott hivatalos nyelv lenne a magyar.
Csupán mint a környező országok magyarok lakta területein is jellemzően lehetőség van a kétnyelvű hivatali kommunikációra.
Egy szlovákiai magyar falu hivatalában is lehetőség van kétnyelvűen komunikalni addhatnak ki 2 nyelvű dokumentumot de soha nem lesz és nem is volt hivatalos nyelv a magyar Szlovákiában.
Szerintem eléggé kevered itt a dolgokat.
Lehet h én keverem, de ha a hivatalokban lehet használni a magyart egy településen, akkor már elég életszerűtlen/morbid azt mondani, h egyébként nem hivatalos. Hiszen direkt értelmezésben pont az a hivatalos amit hivatalban is használhatnak az emberek, pl postán, polgármesteri hivatalban vagy a rendőrségen.
Megnéztem a Ausztria német nyelvű wikipedia oldalán:
"regionale Amtssprachen: Kroatisch, Slowenisch, Ungarisch"
részletekkel nem untatnálak, de a lényeg h bizonyos régió(k)ban a német mellett a magyar is hivatalos Ausztriában.
A további értelmezési nehézségek elkerülése érdekében:
Tudja valaki, hogy Magyarországon létezik e olyan nyelv, amely magyarországi nemzetiségi/kisebbségi népcsoport nyelve és hivatalokban használható a magyar mellet?
zB/pl: a német használható valahol, vmelyik településen hivatalosan vagy hivatali ügyeken Magyarországon?
Ilyen értelemben Norvégia élvonalbeli, ott a lakosság egy százaléka számi, és mégis ez a másik hivatalos nyelv.
Ettől persze még lehetne ezerféle elnyomási lehetőség, de ez az egy pont nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!