Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, hogy demitizál?

Mit jelent az, hogy demitizál?

Figyelt kérdés
Úgy találkoztam vele, hogy "Részlet az Oxenfurti Akadémia ellentmondásos, demitizáló előadássorozatából"
2021. febr. 11. 14:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
mítoszokat döntöget, azt hiszem
2021. febr. 11. 14:57
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
a mítosz itt valószínűleg tévhit értelemben értendő, nem igazi vallási mítoszként
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
ezt inkább az ezo rovatban tedd fel...
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Én nem értem, miért küldenek itt mindent az ezorovatba, de a „demitizál” szó tudományos közegben is teljesen vállalható szó (az Oxenfurti Akadémia a Google szerint a Witcher című sorozatban szerepel, tehát elvileg a szórakozás kategóriába még mehetne, de egy idegen szó magyarázata tényleg inkább nyelvi kérdés).
2021. febr. 11. 15:04
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
jól írták előttem, mítosz(ok)tól megfoszt
2021. febr. 11. 15:05
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"Fragment of the controversial cycle of lectures Disproving Myths, professed at the Oxenfurt Academy not have to be malevoltent and destructive"

- így találtam rá visszafordítva a lehetséges angol eredetire. Ez a Witcher szerepjátékkönyvben van, és szerintem a szövegből valami hiányzik az Academy és a not have to be között.

Ebben az esetben a "demitizáló" olyasmit jelent, hogy levenni valamiről a mítikus körítést. Mint amikor a villámról megmagyarázzák, hogy nem Zeus dobálja, és a mennydörgés nem Thor kecskevontatta fogatának a kerekének a zörgése, hanem van rá ésszerű magyarázat. Nyilván olyasmi lehet a kurzus anyaga, hogy a tej nem azért savanyodik meg, mert egy boszorkány megsavanyítja a tehén tőgyében, vagy a betegség nem azért terjed, mert a Boszorkák dühösek... A fordítása azért nehéz, mert kb. olyan, mint a Mythbusters. Az "Állítólag..." elég gyenge megoldás, hisz az eredeti "mítoszrombolók" sokkal ütősebb és kifejezőbb. Sőt, lehet hogy igazából ez egy easter egg a witcher világán, épp a mythbustersre utalva...

Részlet az Oxenfurti Akadémia nagy visszhangot kavaró előadássorozatából, melyben hiedelmek/babonák helyett racionálisan magyaráztak jelenségeket...

2021. febr. 11. 15:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!