Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Létezik olyan szó, hogy...

Létezik olyan szó, hogy reménység?

Figyelt kérdés

Csak nekem hangzik furcsán? Van egy zene, amiben az van, hogy „Nincs reménység, nincs te és én, ezt fogadd el!”

Használható a „remény” szóhoz a ság/ség képző?

Olyan szó sincsen, hogy szeretetség, hitség, fájdalomság. Legalábbis nekem ez nagyon furcsa.

A reménység szimplán csak remény vagy nem?

2021. febr. 5. 21:19
 1/4 anonim válasza:
100%
létezik :D En surun hasznalom ezt a szot! pl: te vagy minden remenysegem!
2021. febr. 5. 21:37
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

pl Jóreménység foka :)

[link]

2021. febr. 6. 07:42
 3/4 BringaManó ***** válasza:

Meghallgattam... Hát kb. minden második sorban van valami, ami "furcsán hangzik", nagyon küszködött szegény szövegíró, hogy valami "kicsusszanjon"...

Ettől függetlenül létezik "reménység", persze:

[link]

"reménység [e] főnév -et, -e [ë, e] (választékos)

Remény. Reménységét → helyezi vkibe; reménységet merít vmiből; reménységgel néz a jövő elé. A magyar sport egyik nagy reménysége volt. Fiában van minden reménysége.  Hagyj el, óh Reménység! | Hagyj el engemet. (Csokonai Vitéz Mihály) Akármilyen csúnya élet Reménysége bús agyamat Elönti gőgjével a vérnek. (Ady Endre) Ó jaj, mi igazán tiszták vagyunk, Nekünk nyisson ajtót a reménység! (József Attila)"

Nyilván így már neked sem olyan furcsa, nem a szóval van a baj, csak hát az a szöveg...

---

"Olyan szó sincsen, hogy szeretetség, hitség, fájdalomság."

Érdekes észrevétel, hogy ezek a hasonlók nem léteznek, de hát a nyelv már csak ilyen...

"szeretetség, hitség", vagyis -at/et főnévképzős ige + utána -ság/ség: ilyet nem találtam, kíváncsi vagyok, hogy tud-e valaki hasonlót.

"fájdalomság": ilyenből se nagyon (csak a fejedelemség-et, uradalomság-ot... de hát az más téma), pedig vannak hasonló dalom/delem-érzések: ijedelem, riadalom, bizodalom (ami ugye a remény-hez nagyon hasonló: benned van minden remény(ség)em = benned van minden bizodalmam)... sőt hiedelem (ami pedig a hit "párja": mindkettő a hisz igéből képzett főnév, ugye); meg hát küzdelem, veszedelem, szenvedelem stb.

ha már a hithez meg a reményhez találtunk dalom/delem-et, akkor a szeretethez is van? szerelem?... :-)

2021. febr. 6. 14:52
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek, mentek a zöld jelek. :))) Utolsó, neked külön köszönet. Mindezek alapján megállapítható, hogy én voltam tudatlan. 😃
2021. febr. 7. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!