Létezik olyan szó, hogy reménység?
Csak nekem hangzik furcsán? Van egy zene, amiben az van, hogy „Nincs reménység, nincs te és én, ezt fogadd el!”
Használható a „remény” szóhoz a ság/ség képző?
Olyan szó sincsen, hogy szeretetség, hitség, fájdalomság. Legalábbis nekem ez nagyon furcsa.
A reménység szimplán csak remény vagy nem?
Meghallgattam... Hát kb. minden második sorban van valami, ami "furcsán hangzik", nagyon küszködött szegény szövegíró, hogy valami "kicsusszanjon"...
Ettől függetlenül létezik "reménység", persze:
"reménység [e] főnév -et, -e [ë, e] (választékos)
Remény. Reménységét → helyezi vkibe; reménységet merít vmiből; reménységgel néz a jövő elé. A magyar sport egyik nagy reménysége volt. Fiában van minden reménysége. Hagyj el, óh Reménység! | Hagyj el engemet. (Csokonai Vitéz Mihály) Akármilyen csúnya élet Reménysége bús agyamat Elönti gőgjével a vérnek. (Ady Endre) Ó jaj, mi igazán tiszták vagyunk, Nekünk nyisson ajtót a reménység! (József Attila)"
Nyilván így már neked sem olyan furcsa, nem a szóval van a baj, csak hát az a szöveg...
---
"Olyan szó sincsen, hogy szeretetség, hitség, fájdalomság."
Érdekes észrevétel, hogy ezek a hasonlók nem léteznek, de hát a nyelv már csak ilyen...
"szeretetség, hitség", vagyis -at/et főnévképzős ige + utána -ság/ség: ilyet nem találtam, kíváncsi vagyok, hogy tud-e valaki hasonlót.
"fájdalomság": ilyenből se nagyon (csak a fejedelemség-et, uradalomság-ot... de hát az más téma), pedig vannak hasonló dalom/delem-érzések: ijedelem, riadalom, bizodalom (ami ugye a remény-hez nagyon hasonló: benned van minden remény(ség)em = benned van minden bizodalmam)... sőt hiedelem (ami pedig a hit "párja": mindkettő a hisz igéből képzett főnév, ugye); meg hát küzdelem, veszedelem, szenvedelem stb.
ha már a hithez meg a reményhez találtunk dalom/delem-et, akkor a szeretethez is van? szerelem?... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!